Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Do Úhlavy se dostala chemikálie, pitná voda v Plzni je v pořádku

Chemická látka na impregnaci dřeva unikla zřejmě v noci ze 7. na 8. října z výrobního areálu v Klatovech do Drnového potoka. Je to jeden z významných přítoků Úhlavy, jež zásobuje Plzeň pitnou vodou. Z Úhlavy se látka dostala až do Berounky. Zásobování pitnou vodou pro Plzeňany není ohroženo. Lidé se nemusí obávat ani kontaminace vodovodních řadů. Odborníci ale z preventivních důvodů nedoporučují jíst ryby ulovené v Úhlavě a v Berounce, zalévání touto vodou, napájení dobytka ani koupání, sdělila dnes mluvčí krajského úřadu Alena Marešová.

Laboratoř a dispečink Povodí Vltavy ve spolupráci s Vodárnou Plzeň monitorují vývoj koncentrace nebezpečné organické látky v řece. "Povodí Vltavy v průběhu soboty navýšilo odtok z přehrady Nýrsko, aby došlo k naředění vody v řece Úhlavě, a tedy ke snížení koncentrace. V neděli 13. října v nočních hodinách byl ze stejných důvodů navýšen odtok z přehradní nádrže Hracholusky," uvedla Marešová.

"Obyvatelé se nemusí obávat toho, že by se jim dostala do kohoutků závadná voda. Máme špičkovou úpravnu vody, která nedávno prošla rekonstrukcí a modernizací a má technologie na zachycení těchto látek," uvedl generální ředitel Vodárny Plzeň Ludvík Nesnídal.

Podle Dany Veselé z vodárny Povodí Vltavy bezprostředně po zjištění havárie zahájilo detailní monitoring toku Úhlavy s detailním zaměřením na profily v blízkosti jímacího objektu plzeňské vodárny. "Před nedávnem zrekonstruovaná technologická linka úpravny vody Plzeň se s kontaminovanou povrchovou vodou vyrovná, nicméně bude pro ni znamenat zvýšenou zátěž po stránce technické i technologické," uvedla Veselá. Ač vodohospodáři zvýšili vypouštěním vody z přehrady průtok vody a tím snížili koncentraci látky, lze čekat negativní vliv na ekosystém řeky, vyloučen není ani úhyn ryb, sdělila vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně Dagmar Svobodová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, ekologie, voda, dřevo, Plzeňský, Úhlava, pitná voda, Plzeň, Berounka, Povodí Vltavy (státní podnik), Klatovy, Drnový potok, VODÁRNA PLZEŇ a.s., Nýrsko, Hracholusky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Úhlavy se dostala chemikálie, pitná voda v Plzni je v pořádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.