Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hejtman Plzeňského kraje Špoták: Státní dotace na ubytování uprchlíků jsou stále nedostatečné

Částka 200 až 250 korun za den, kterou bude platit stát za ubytování uprchlíků podle typu bydlení, je nedostatečná, zejména u nouzového ubytování v tělocvičnách a kulturních domech v obcích a v případě ubytování v soukromých penzionech a hotelích. Na internáty nebo státní ubytovny by to mohlo stačit, konstatoval plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Přerozdělování uprchlíků z nejzatíženějších krajů - Prahy, Plzeňského kraje, středních Čech a jižní Moravy, je zatím v návrhu, systém jejich evidence už funguje.

"Největší nákladový problém bude u nouzového ubytování, takzvané tělocvičny, kde bude 200 korun včetně jídla. Nevíme, jestli to vůbec pokryje samotné jídlo. Tam to budou obce dotovat ze svého," uvedl Rudolf Špoták. Stejně bude zřejmě málo 250 korun plus doplatek kraje 170 Kč na den v komerčním ubytování. "Když se řeklo 180 korun, tak ubytovatelé křičeli, že to nejsou schopni zajistit, a teď mohou křičet znovu," řekl hejtman. Průměrná cena penzionů a hotelů se totiž pohybuje mezi 500 a 600 Kč/noc. Soukromých lůžek by mohlo být v kraji k dispozici 3000 až 4000, ale podle Špotáka je otázkou, do jakých kapacit bude kraj ochoten jít. Kraj bude peníze státu fakturovat na konci měsíce a pak je přerozdělí obcím.

"Je to nějaký nástřel a my to budeme po týdnu až 14 dech vyhodnocovat, tedy jestli se nám díky té dotaci ubytovací kapacity naplňují a jestli se zvětšují," uvedl hejtman. Podle něj by hodně pomohl příspěvek v jednotkách tisíců korun směřující do rodin, které uprchlíky ubytují doma. Vláda to podle něj projedná příští týden, pokud Senát schválí zákon, který by měl umožnit snazší postup udělování pobytu uprchlíkům z Ukrajiny.

V Plzeňském kraji je teď zajištěno nouzové ubytování v tělocvičnách nebo kulturních domech v každém okresním městě i některých menších sídlech. "Využily ho zatím jednotky lidí, maximálně desítky. Má to být zpravidla do 30 dnů, do té doby se snažíme najít jiné ubytování," konstatoval Špoták, který je díky pravidelným telekonferencím v kontaktu se starosty obcí s rozšířenou působností.

Do Plzeňského kraje přichází denně stovky válečných uprchlíků, státní kapacity ubytování docházejí

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v Plzni (KACPU) prošlo od počátku provozu 8 897 lidí z Ukrajiny. Během pondělí jich bylo 692, což je o něco méně než v předchozích dnech, kdy počty příchozích hraničily s celkovou kapacitou centra....

Kraj požadoval, aby se zapojila všechna státní ubytovací zařízení v celé ČR. "Včera slíbil vicepremiér Rakušan (Vít, STAN), že to dostanou všichni nařízené a že budou muset bezezbytku dát krajským asistenčním centrům svoje ubytovací kapacity, tedy ubytovny policie, hasičů, armády, vězeňské služby, školicí střediska ministerstev," uvedl hejtman. Kraj moc svých ubytoven nemá, snaží se využít některé internáty, ale tam jsou studenti.

Plzeňský kraj zatím nepřeváděl uprchlíky do jiného regionu. Přerozdělování má zatím podle hejtmana hrubé rysy včetně vyhlášení stop stavů. "Je odhad, kolik by každý kraj podle počtu obyvatel a daňových příjmů měl zvládnout. U nás je to přes 8600 lidí, kteří nemají zajištěné ubytování (nebydlí u příbuzných, známých nebo na vlastní náklady)," řekl Špoták. Toto číslo podle něj ještě zdaleka není vyčerpané, dosud jich krajské asistenční centrum v Plzni (KACPU) umisťovalo necelou tisícovku, stejný počet mohly ubytovat obce.

Hejtmani také v minulých dnech požadovali zavedení informačního systému pro přesnou evidenci uprchlíků, aby města a obce zvládaly jejich další nápor. Všichni, kteří přicházejí do krajských center, tam dávají své adresy pobytu, jinak by jim cizinecká policie nedala vízum. "To už funguje. Data od cizinecké policie zveřejňuje každý den ministerstvo vnitra na stránkách. Je to i podle věku, aby obce věděly, kolik tam mají dětí. Takže teď už každý starosta ví, kolik uprchlíků tam má," uvedl Špoták. Kraj systémově sleduje a mapuje přírůstky.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky uprchlíci z Ukrajiny, ubytování uprchlíků, uprchlická krize, Plzeňský kraj, hejtman Špoták, uprchlík, Rudolf Špoták, ubytovna, Česká pirátská strana, Praha, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Cizinecká policie, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Plzeňského kraje Špoták: Státní dotace na ubytování uprchlíků jsou stále nedostatečné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.