Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Do Plzeňského kraje přichází denně stovky válečných uprchlíků, státní kapacity ubytování docházejí

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v Plzni (KACPU) prošlo od počátku provozu 8 897 lidí z Ukrajiny. Během pondělí jich bylo 692, což je o něco méně než v předchozích dnech, kdy počty příchozích hraničily s celkovou kapacitou centra. Ubytování přes KACPU našlo celkem 565 osob. Krajské a státní ubytovací kapacity však rychle docházejí, některá města provozují nouzové noclehárny v tělocvičnách či sokolovnách.

„Dostáváme se na hranu se státními kapacitami ubytování. V tuto chvíli považujeme za zásadní, aby se zapojila všechna státní ubytovací zařízení v celé ČR, podle našich zjištění tomu tak v současné době není. Až tyto kapacity dojdou, budeme využívat takzvané nouzové ubytování. To jsou zmiňované tělocvičny, kulturní domy a další. Pokud tato dojdou, dojdou i státní a krajské kapacity ubytování, budeme nuceni oslovovat soukromý sektor a to už je pro kraje nereálné,“ varuje hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Podle Špotáka by to pro kraj znamenalo výdaje v rámci desítek miliónů, což je dle jeho slov neúnosné. Nouzové ubytování lze navíc využít po dobu maximálně 30 dnů, potom bude nutné zajistit ubytovaným náhradní bydlení.

Plzeňský podnikatel spolu s přáteli upravil zchátralý dům pro ukrajinské maminky s dětmi, pracují i na dalších

Tomáš Urbánek z Nekmíře na severním Plzeňsku má manželku a dvě malé dcerky. Sám si nedovede představit, že by se u nás odehrávalo to, co na Ukrajině a on musel svou rodinu poslat vlakem neznámo kam. I proto se rozhodl pomoci a dům, který koupil k...

Česko už požádalo Evropskou unii o poskytnutí modulárních humanitárních základen, ve kterých by bylo možné ubytovat až 50.000 uprchlíků. Ministerstvo obrany zvažuje pro uprchlíky vybudovat i stanová městečka.

Hejtmani jednali v podělí s vládou o finanční podpoře, ohledně nákladů za ubytování uprchlíků právě v případě, že by muselo dojít k využití soukromého ubytování. 

„Částka 180 korun za osobu je naprosto nedostatečná. My jsme za hejtmany dali vládě návrh, kde by mělo být ubytování odstupňováno. Je to nejprve takzvané nouzové ubytování, to mluvíme o těch tělocvičnách, kulturních domech, potom jsou to naše kapacity, státní, a to jsou internáty, státní ubytovací zařízení a pak je to poslední fáze, a to je ta komerční. V té je ovšem částka 180 korun zcela nereálná, a to zejména v nejvíce vytížených městech jako Praha, Brno nebo Plzeň,“ říká hejtman.

Přerozdělování uprchlíků mezi kraji je také dalším tématem, které rezonuje společnost. „Přerozdělování v tuto chvíli běží přirozeným způsobem. K nám do Plzeňského kraje míří velký počet uprchlíků především za svými rodinnými příslušníky. V tuto chvíli máme jako kraj v přepočtu na obyvatele největší množství uprchlíků, jsou to zhruba čtyři procenta,“ doplňuje Špoták.

Kraj spolu s městy Tachov, Domažlice, Klatovy a Rokycany vyčlenily pro uprchlíky tělocvičny nebo sokolovny. Nejvíce je využívaná hala Lokomotivy v Plzni, kde je 100 akutních lůžek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Rokycany

Štítky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), pomoc Ukrajině, uprchlíci, dobrovolníci, tělocvičny, uprchlík, Plzeňský kraj, Ukrajina, Plzeň, Rudolf Špoták, Česko, Evropská unie, Česká pirátská strana, Ministerstvo obrany České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Plzeňského kraje přichází denně stovky válečných uprchlíků, státní kapacity ubytování docházejí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.