Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V bývalých kasárnách Janovice budou sociální a zdravotní služby

V bývalých kasárnách v Janovicích nad Úhlavou vzniknou dva velké objekty se sociálními a zdravotními službami. Jeden už je hotový, druhý se připravuje. Novinářům to řekl starosta Michal Linhart (Janovicko - SNK). Dosud je čtyřicetihektarový areál zaplněný hlavně výrobními firmami.

Ze čtyř stejně velkých ubytovacích objektů, určených původně pro tisíce vojáků, jsou tři částečně nebo plně využité. "V jedné se bydlí, dobudovává se a bude časem plně obsazená. Ve druhé jsou byty a Klokánek a třetí se teď přestavěla na soukromé zdravotnické zařízení," uvedl Linhart.

O využití čtvrtého se teď jedná, protože se objevil investor, který by tam chtěl vybudovat sociálně zdravotnický komplex. Vlastníkem budovy, která je hlídaná a v solidním stavu, je pražský lékař, který ji koupil v roce 2008 od města. "Bohužel vinou krize tehdy nesehnal investora, ale teď ano. Mají tam být služby zaměřené na seniorskou ortopedii a prostory na doléčení s minimálně 100 lůžky," řekl Linhart. Město záměry vítá, protože přinesou desítky pracovních míst, jiných než v zóně, kde je sice ve více než 20 firmách dostatek pracovních míst, ale jednostranně zaměřených, protože továrny vyrábějí hlavně lisované plastové produkty.

Už dokončené zdravotnické zařízení bude otevřené do konce roku. Bývalou ubytovnu koupila ruská stavební firma, která ji přestavěla na centrum pro seniory s Alzheimerovou chorobou s asi 200 lůžky. "Dá to do provozování nebo prodá české zdravotnické společnosti, která už má tři zařízení podobného typu po republice. Vypadá to celkem zajímavě, ale není to klasický domov důchodců," uvedl Linhart. Firma už se zajímala o místní lidi, hlavně o zdravotníky. Hodně žen, které dojíždějí do Dobřan, by tak mohlo pracovat v místě bydliště.

"To, co šlo, už je pronajaté nebo nějak využité. Jde určitě o 70 procent celkové plochy kasáren, které město získalo bezúplatně v roce 2004," řekl Linhart. Jsou tam i nemovitosti, které už kvůli jejich špatnému stavu do pronájmu nikdo nechce. "Teď nabízíme sedm nemovitostí k prodeji, většinou garáže, bývalou vodárnu a objekt pro dozorčího autoparku, uvedl starosta.

Kasárna už 15 let spravuje developerská firma Develop Start, která část nemovitostí pronajímá a platí městu deset procent z vybraného nájemného, což je do 500 tisíc korun ročně a město je do zóny vrací. Develop Start se stará o údržbu a u větších investic a oprav se domlouvá s městem a podílejí se na nich také firmy.

Díky převzetí kasáren v Janovicích v letech 2008 až 2010 přibylo 200 trvalých obyvatel, v posledních letech jejich počet stagnuje na 2200.

Autoři | Foto rajce.idnes.cz

Štítky ČR, reality, armáda, správa, firmy, zóny, Janovice, Janovice nad Úhlavou, nemovitost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bývalých kasárnách Janovice budou sociální a zdravotní služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.