Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Více než 80 firem v Plzeňském kraji potvrdilo ochotu zaměstnat ukrajinské uprchlíky, nabízí stovky míst

Stovky volných míst od více než 80 firem v Plzeňském kraji, které potvrdily ochotu zaměstnat ukrajinské uprchlíky, eviduje aktuálně Úřad práce v Plzni. Úřad doplňuje seznam firem, které každý den oslovuje. Seznam je k dispozici v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU), které funguje od 1. března v Plzni a projde jím zhruba 600 uprchlíků za 24 hodin. Ukrajinci, kteří mají o práci zájem, dostávají nabídku s kontakty na odpovědné osoby.

„Průběžně oslovujeme zaměstnavatele a každý den tam přidáváme nové," řekl Tomáš Moravec z krajské pobočky úřadu práce v Plzni. Dodal, že ÚP má všechna volná místa, jichž nyní eviduje 36 tisíc, také volně přístupná na svých stránkách. Zájemci si mohou projít nabídku a zaměstnavatele sami oslovit. Úřad práce má také na stránkách informace pro Ukrajince i jejich možné zaměstnavatele v češtině i ukrajinštině.

Zájem například firmy vyrábějící automobilové díly z Plzně, Boru u Tachova a Přeštic, ale také třeba Prazdroj. Firmy v kraji shánějí podle Moravce dlouhodobě hlavně montážní a pomocné dělníky ve výrobě, obsluhu linek a strojů, stavební dělníky, mechaniky a opraváře, skladníky, trvale vysoká poptávka je po kvalifikovaných svářečích, zámečnících, obráběčích kovů a po řidičích nákladních automobilů. Méně často se zatím objevují nabídky vhodné pro ženy, jako jsou kuchařky, servírky, pokojské, pomocné síly do kuchyně, uklízečky či prodavačky. Městský ústav sociálních služeb v Plzni chce pomocné pracovnice do kuchyně a prádelny, nemocnice v regionu pak hodně zdravotní sestry, které ale musí doložit vzdělání, podobně jako ošetřovatelky v sociálních službách.

Zájemci o práci z řad Ukrajinců se zatím na pracovištích úřadu práce v kraji nehromadí. „Čeká se ale velký nápor na jednotlivých pobočkách úřadu, který budeme muset v řádu dnů až týdnů řešit," uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). ÚP také funguje v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) Plzni (bývalý Prior) na dvě směny, od 07:00 do 19:00 tam má vždy čtyři pracovníky. „Tam vyplní žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc (zhruba 2500 Kč) a pak teprve si práci jdou vyřizovat na příslušné úřady práce," řekl hejtman.

Centrum pomoci Ukrajině v Plzni navštívila zástupkyně amerického velvyslance v ČR Jennifer Bachusová

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) Plzni navštívila v úterý zástupkyně amerického velvyslance v Praze Chargé d´Affairs Jennifer Bachusová. Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) seznámil Jennifer Bachusovou s činností centra a jeho pomocí...

Nabídky firem soustředí úřad práce. „Nechceme do toho pouštět soukromé subjekty, protože jsou agentury a 'agentury', některé z nich už se Ukrajince snaží získat," konstatoval Špoták. Hejtman, který podle svých slov tráví na KACPU denně až půlden své pracovní doby, se zatím nesetkal s tím, že by tam nějaká pracovní agentura "lanařila" uprchlíky. "To bych s nimi vyběhl!" řekl.

Kraj a ÚP v pondělí obeslaly 1600 firem v regionu, zda by zaměstnaly Ukrajince. Zájem zatím není velký, řekl Špoták. "Tím, že sem z 90 procent chodí lidé, kteří tu mají nějaké vazby, tak si práci shánějí vlastními silami. Ale určitě jsme připraveni jim pomoci, chceme, aby měli informace," uvedl hejtman. Podle ředitele ÚP Zdeňka Novotného zájemců o práci zatím moc není, přijíždějí totiž hlavně matky s dětmi. U nich by šlo spíše o jednodušší činnosti na zaučení. Kvalifikované svářeče nebo obráběče kovů, kteří museli odejít do války, ale zřejmě firmy z regionu těžko seženou. Podíl nezaměstnaných v kraji je teď 2,9 procenta, v březnu by měl klesnout. Bez práce je v regionu téměř 12 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky úřad práce, zaměstnanost, Ukrajinci, práce pro Ukrajince, volná pracovní místa, uprchlík, Plzeň, Úřad práce České republiky, Plzeňský kraj, Ukrajina, Rudolf Špoták, Zdeněk Novotný, Plzeňský Prazdroj, a. s., Česká pirátská strana, Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než 80 firem v Plzeňském kraji potvrdilo ochotu zaměstnat ukrajinské uprchlíky, nabízí stovky míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.