Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Napínavé detektivní pátrání. Experti objasnili, proč zahynul v Polsku slavný orel Pařátek vybavený vysílačkou

Detektivním pátráním ve stylu slavných seriálů Kriminálka Miami nebo Kriminálka Las Vegas objasnili experti z Plzně nedávnou smrt slavného českého orla Pařátka, vybaveného vysílačkou pro sledování pohybu. Důležitou roli ve vyšetřování sehrála moderní technika i pitva. Dravec z Plzeňska zemřel koncem ledna za záhadných okolností v Polsku.  

Podle údajů z vysílačky, kterou měl orel Pařátek umístěnou na zádech díky speciálnímu batůžku, bylo zřejmé, že se dravec přestal pohybovat. Zůstával na jednom místě, a to od začátku nevěstilo nic dobrého. Mrtvého orla našli 6. února na základě žádosti české strany polští policisté na levém břehu řeky Visla severovýchodně od polského Krakova nedaleko obce Stara Wieś – Gace Slupieckie.

Na začátku vyšetřování celkem pět lidí u map vyhodnocovalo poslední data ze satelitní GPS vysílačky, se kterou orel od dubna roku 2020 létal. Následně uznávaný soudní znalec a patolog Ota Huml na plzeňské klinice Vedilab po pitvě přesně určil příčinu úmrtí orla. Tělo dravce umístěné v chladícím boxu se ještě předtím podařilo dopravit z Polska do Plzně.

Podle výsledků pitvy uhynul orel v důsledku vnitřního vykrvácení do dutiny hrudní. „Na RTG i fyzicky byla nalezena tříštivá fraktura levého křídla, a to těsně u těla, přičemž kosti a jejich úlomky mohly způsobit masivní a fatální vnitřní krvácení. Jinak dravec ve velice dobrém výživném stavu, dobré kondici, vylétaný, vytrénovaný, s depozity tukových zásob. Smrt nastala pravděpodobně při úrazu anebo krátce po něm,“ informoval Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. Pařátek při letu narazil na překážku (drát, lano, vedení) ve vysoké rychlosti levou stranou těla.

Poslední okamžiky života orla Pařátka

Experti na telemetrii zrekonstruovali poslední okamžiky života známého orla mořského. Je 24. ledna 2022 mezi 14:00 a 15:30 hodin a orel Pařátek hledá potravu. Loví ryby na řece Visla v Polsku nedaleko obce Kielmin. Pohybuje se někde kolem umělých nádrží na pravém břehu řeky, pak letí dolů po proudu. Vysílačka na zádech vykazuje stabilní teplotu odpovídající teplotě vzduchu a teplotě těla dravce, když v 15:13 hodin dojde k prudkému ochlazení a teplota vysílačky klesá.

Další shluk bodů hlásících pozici dravce je pár metrů po proudu od místa náhlého poklesu teploty a aktivity vysílačky. Dne 25. a 26. 1. 2022 ve čtyři hodiny ráno je orel přibližně tři kilometry po proudu, pravděpodobně stále ve vodě u levého břehu řeky a od 26. 1. (6.18 hod.) až do 6. 2. (10.00 hod.) leží bezvládné tělo se studenou vysílačkou u levého břehu řeky a místa, kde ho polská policie kolem poledne zajistila a našla. Zajímavost je i skutečnost, že 6. 2. 2022 v 10:00 hodin někdo z uhynulého orla vysílačku sundává, strká ji pravděpodobně do kapsy či batohu (teplota vysílačky se zvyšuje) a odnáší ji do domu vzdáleného asi 450 m od místa nálezu. Tam jí následně zajistí policie.

„Takže z toho všeho, co máme dnes k dispozici, se domníváme, že náš telemetricky sledovaný orel pravděpodobně při lovu potravy (ryb) přímo nad řekou narazil do nějakého drátu, vzdušného vedení nebo lanka a způsobil si smrtelný úraz, kterému na místě podlehl. Navíc spadl do řeky a proud ho pak postupně donesl tři kilometry až na místo nálezu. Tady orla i vysílačku následně zajistila polská policie,“ uvedl k vyšetřování Karel Makoň.

Orel z Plzeňska míří k Baltskému moři i přes vážný zdravotní hendikep

Směr Baltské moře nabral orel mořský z Tachovska, vybavený vysílačkou umožňující sledování jeho pohybu. Vzácný dravec byl v péči plzeňských veterinářů i místní záchranné stanice živočichů. Na cestu se vypravil s hendikepem, po fraktuře nohy má...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, Bohumil Mášek / Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva,

Štítky orel mořský, Pařátek, uhynulý orel, záchranná stanice živočichů, Karel Makoň, orel s vysílačkou, sledování orla, vyšetřování smrti orla, Polsko, Plzeň, Plzeňský kraj, Kriminálka Las Vegas, Kriminálka Miami, policie, Visla, Krakov, Stara Wieś

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napínavé detektivní pátrání. Experti objasnili, proč zahynul v Polsku slavný orel Pařátek vybavený vysílačkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.