Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Orel z Plzeňska míří k Baltskému moři i přes vážný zdravotní hendikep

Směr Baltské moře nabral orel mořský z Tachovska, vybavený vysílačkou umožňující sledování jeho pohybu. Vzácný dravec byl v péči plzeňských veterinářů i místní záchranné stanice živočichů. Na cestu se vypravil s hendikepem, po fraktuře nohy má totiž sešroubovanou kost.

Nekroužkovaný mladý orel, vyvedený v roce 2019, byl na podzim odchycen s poraněným levým okem na lokalitě Tisová u Tachova. Orel měl problém s orientací a patologický nález na rohovce levého oka. Téhož dne putoval Záchranné stanice živočichů Plzeň. Tam si bohužel dravec přivodil při manipulaci nešťastnou náhodou nepříjemnou frakturu pravého stojáku.

„Kost praskla u těla tibiotarsus v horní části směrem ke stehenní kosti. Proto také 10. listopadu proběhla unikátní operace fraktury. O měsíc později jsme se pak s veterinářem Petrem Böhmem dohodli, že orla i s „železem“ v noze přece jen vypustíme zpět do volné přírody. Abychom však měli jistotu, že pták nemá žádné problémy, byl před vypuštěním vybaven speciální vysílačkou,“ řekl šéf záchranné stanice Karel Makoň. Orla vypustili v lokalitě Tisová  na Tachovsku u Modrého rybníka.

FOTOGALERIE: Orel mořský letí k Baltskému moři

Pondělí, 6. dubna 2020, 10:06

FOTOGALERIE: Orel mořský letí k Baltskému moři
FOTOGALERIE: Orel mořský letí k Baltskému moři

Od té doby záchranáři svého pacienta pravidelně telemetricky sledují a ví o každém jeho kroku. „V sobotu jsem od Bohumila Máška, který pohyb orla sleduje, dostal informaci a mapku. Náš „Pařátek“ pravděpodobně míří přes Polsko k Baltskému moři! Pravda, k moři to má ještě kus, a pokud poletí na Kaliningrad, tak to bude navíc v Rusku a na opačném konci Evropy, než jezdívali Češi, ale moře jako moře a je to přece orel mořský,“ dodal Karel Makoň.

Ohodnoť článek

Foto DESOP

Štítky orel mořský, záchranná stanice živočichů, Karel Makoň, Baltské moře, Plzeňský kraj, okres Tachov, moře, Tisová, Plzeň, Tachov, Rusko, Evropa, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orel z Plzeňska míří k Baltskému moři i přes vážný zdravotní hendikep  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.