Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Slavný orel Pařátek zahynul v Polsku za záhadných okolností, ukradli mu i vysílačku na sledování polohy

Smutná zpráva přišla z Polska, kde byla nalezeno mrtvé tělo známého plzeňského orla mořského přezdívaného Pařátek. Díky speciální vysílačce upevněné na jeho zádech, každý jeho pohyb po dobu tří let telemetricky sledovali experti z Plzně. Pařátek, který se v Plzni v roce 2019 podrobil operaci, vyrazil na jaře 2020 po rekonvalescenci k Baltskému moři. Zatím není jasné, proč Pařátek zahynul.  

„Když jsem dostal od kolegy Bohumila Máška informaci, že náš telemetricky sledovaný orel „Pařátek“ se už několik dní hlásí pouze z jednoho místa od řeky Wisla severovýchodně od polského Krakova, bylo mi hned jasné, že má nějaký problém. Vysílačka se hlásila ze stále stejného místa, nulová aktivita orla a nízká venkovní teplota, to byly faktory nevěstící nic dobrého. Navíc se jednalo o lokalitu, která se nacházela kousek od místních chalup,“ popsal dramatickou událost Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Na základě spolupráce s tlumočníkem se podařilo velmi rychle kontaktovat místní služebnu polské policie. „Neuběhly ani dvě hodiny od našeho prvního rozhovoru a místní policie našla mrtvolu našeho kroužkovaného orla. V tu dobu však už byl bez vysílačky, jelikož ta se hlásila ze 400 m vzdálené vesnice a z konkrétní chalupy. Následovalo několik dalších telefonátů a e-mailů přes tlumočnici a později nám polská policie ohlásila, že má už i vysílačku,“ uvedl Makoň.

Díky operativnosti, rychlosti a ochotě polské policie nechali kadaver orla Pařátka i s vysílačkou v mrazáku na místní veterinární instituci. „Tam provedli vyšetření na vyloučení ptačí chřipky a umožnili nám si kadaver na naši žádost vyzvednout k dalšímu vyšetření a pitvě. Teď bude následovat série několika veterinárních vyšetření. Orel totiž tři roky létal s námi odoperovaným pravým stojákem a sešroubovanou holenní kostí. Operaci jsme dělali u nás v Plzni na Veterinární klinice Vedilab,“ vysvětlil Makoň.

Orel z Plzeňska míří k Baltskému moři i přes vážný zdravotní hendikep

Směr Baltské moře nabral orel mořský z Tachovska, vybavený vysílačkou umožňující sledování jeho pohybu. Vzácný dravec byl v péči plzeňských veterinářů i místní záchranné stanice živočichů. Na cestu se vypravil s hendikepem, po fraktuře nohy má...

Několik odborníků z celého světa v roce 2019 při konzultacích veterináře Petra Böhma zrazovalo od provedení operace i od následného vypuštění orla zpět do volné přírody. „Dnes máme jedinečnou možnost se na odoperovaný stoják po třech letech podívat a vyhodnotit, zda byl postup správný, anebo ne. Zároveň nás bude zajímat příčina náhlého úhynu orla a celkový zdravotní stav jedince. Jsme domluveni jak s patology, tak laboratoří, že uděláme vše, co půjde, i když ze zmrazeného kadaveru, který byl navíc již několik dní na břehu řeky, to bude už hodně obtížné,“ dodal šéf záchranné stanice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, Bohumil Mášek / Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva,

Štítky orel mořský, Pařátek, uhynulý orel, záchranná stanice živočichů, Karel Makoň, orel s vysílačkou, sledování orla, Polsko, Plzeň, Baltské moře, policie, Krakov, Visla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavný orel Pařátek zahynul v Polsku za záhadných okolností, ukradli mu i vysílačku na sledování polohy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.