Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Velký plzeňský betlém má rekord za počet figurek i autorů a získal certifikát od Agentury Dobrý den

Novým rekordem se může pochlubit město Plzeň. Agentura Dobrý den z Pelhřimova, která spravuje Českou knihu rekordů, udělila Velkému plzeňskému betlému certifikát. A to za betlém s nejvíce autory, kteří ztvárnili sami sebe. Nejen tento Velký plzeňský betlém, ale i rekordní certifikát mohou vidět návštěvníci mázhauzu plzeňské radnice na náměstí Republiky, kde je každoročně vystavován po celý advent až do Tří králů.

Velký plzeňský betlém má už tisíc figurek a více než dvacetiletou tradici. Úplně první figurky vyrobili v roce 2000 studenti a jednalo se o hlavní postavy Marie, Josefa a Ježíška a Tří králů. Postupem času se vytvořila tradice každoročního stavění betlému stále se rozrůstajícího o nové postavy putující do Betléma. Plzeňané ztvárňují sami sebe. Figurky do betléma nosí děti z mateřských školek, žáci základních škol, lidé aktivního věku i senioři. Nechybí ale ani postavičky od cizinců.

Každá nová postava je zaregistrována, očíslována a vystavena. Jsou z nejrůznějších materiálů – dřeva, pálené hlíny, oříšků, cínu či olova. Do betlému lidé postupně přidávali sv postavičky vyrobené z libovolného trvanlivého materiálu, jako je dřevo, sádry, modurit, keramika nebo pomocí jiné trvanlivé technologie. Soška by měla být zhruba dvacet centimetrů vysoká a měla by představovat svého autora. Lidé vytvářejí z figurek celé rodiny. A není výjimkou, že když se rodina rozroste, vyrobí autoři podle nového člena rodiny další postavičku a do betléma ji příští rok přidají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš + Hana Josefová

Štítky Velký plzeňský betlém, rekord, Agentura Dobrý den, Muzeum rekordů a kuriozit, advent, Plzeň, Pelhřimov, Náměstí republiky, rodina, Ježíšek, Betlém

Velký plzeňský betlém má rekord za počet figurek i autorů a získal certifikát od Agentury Dobrý den  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.