Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Boj plzeňské kapely za zachování kontroverzního názvu slavné hospody zaujal skotská média i tamní občany

Pozornosti skotských médií neunikla inciativa plzeňské rock-bluesové skupiny Beer Reminder, která se na výraz solidarity s příznivci 350 let staré skotské hospody s názvem The Black Bitch (Černá čubka) dočasně přejmenovala právě na Black Bitch. Tradiční pub ve městě Linlithgow chce její provozovatel přejmenovat v rámci „cancel culture“ na Black Hound. A to i přesto, že s tím místní lidé ostře nesouhlasí. Prostřednictvím petice odmítají, že by mělo jít o rasistický název, odkazují na dávnou historii města, které má navíc černou fenu chrta ve svém erbu

Jako první o solidárním kroku plzeňské hudební skupiny informovala redakce Plzeňské Drbny, zprávu pak převzaly a komentovaly některé skotské weby, které vysoce ocenily podporu z Česka a respekt k jejich tradicím. Petici za zachování původního názvu nálevny totiž podepisují i lidé z ČR.  

„Mám z toho samozřejmě velkou radost, odkaz na petici jsme dali na facebookový profil naší kapely a vidím, že tam naskakují i česká jména, podpoříme tedy i z Česka dobrou věc našich přátel ve Skotsku. Petici zatím podepsalo 6853 lidí,“ uvedl Jaroslav Pomp, kytarista a zpěvák The Black Bitch (Beer Reminder).

Velmi překvapivě ovšem dala skotská média do jedné roviny podporu na zachování názvu hospody od české skupiny s podporou, která přišla od slavného politika Alexe Salmonda, bývalého prvního ministra Skotska a bývalého předsedy Skotské Národní strany a současného předsedy Alba Party. Ten je rodákem z Linlithgow.   

„Samotné nás nesmírně překvapilo, že nás dali v souvislosti s tímto případem do jedné řady s bývalým prvním skotským ministrem. Ze Skotska nám teď chodí děkovné reakce, že si velice váží naší podpory jejich věci. Přišlo nám správné tuto záležitost podpořit. Vypadá to sice jako prkotina, ale nejde jen o nějakou jednu hospodu ve Skotsku. Těch případů je tam více. Bohužel už to přichází i k nám. Teď zakázali v pražském Činoherním klubu nalíčenému herci Ondřeji Sokolovi hrát ve hře Ujetá ruka roli černocha,“ konstatoval Jaroslav Pomp.

„Osobně jsem byl v Británi a v Irsku asi pětadvacetkrát. O britských pubech jsem jako bývalý novinář psal už v roce 1987 při mé první návštěvě britských ostrovů, vím proto velmi dobře, jak si tam zakládají na svých tradicích. A když jim teď do toho hází klacky nějaká „cancel culture“, tak se jim to vůbec nelíbí. Je absurdní tvrdit, že Black Bitch je rasistický název, když ho používají již 350 let, má nezpochybnitelné lokální historické konotace a s rasismem nesouvisí ani náhodou,“ zdůraznil muzikant Jaroslav Pomp, který byl v minulosti také dlouholetým mluvčím pivovaru Plzeňský Prazdroj.

Na podporu skotské hospody bude plzeňská skupina vystupovat pod jménem, které způsobilo skandál

Jako výraz solidarity s příznivci 350 let staré skotské hospody The Black Bitch (Černá čubka) bude plzeňská rock-bluesová skupina Beer Reminder dočasně používat název této nálevny. Hospodu ve městě Linlithgow chce její provozovatel přejmenovat v...

Nový název skotské hospody v Linlithgow by měl znít Black Hound, což v překladu znamená Černý chrt. To ale místním obyvatelům vadí. Podle nich nikdy nebyl původní název myšlen rasisticky a odkazuje na dávnou historii města. Tehdy prý fena (zastarale čubka) chrta zachránila svého pána, jenž byl odsouzen k trestu smrti vyhladověním.

Přejmenování původního historického názvu hospody ostře odsoudil i známý skotský politik Alex Salmond. „Jestli s někým konzultovali tuto hloupost, určitě to nebyl nikdo z místních. U nás se jméno Black Bitch nosí s hrdostí, protože ukazuje povědomí a úctu k bohaté historii města. Legenda o věrné černé feně nemá žádnou spojitost s rasismem nebo sexismem. Naznačovat opak je hluboce urážlivé,“ uvedl slavný rodák.

Hospodu vlastní a provozuje řetězec Greene King, který teď usiluje o změnu názvu. Provozní manažer Paul Wishart uvedl, že erb a image hospody zůstanou zachovány a ujistil obyvatele, že žádná historie nebude vymazána. S tím se ovšem místní nechtějí smířit a naléhají na provozovatele, aby zachoval původní jméno The Black Bitch.  

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Jaroslava Pompa

Štítky The Black Bitch, plzeňská skupina, skotská hospoda, přejmenování, erb, historie, skotská média, Skotsko, hospoda, hudební skupina, Linlithgow, Česko, Alex Salmond, Ondřej Sokol, Skotská národní strana, Plzeňský Prazdroj, a. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Harabaska

Plzeňské čtenáře má vzrušovat název hospody Černá děvka někde ve Skotsku? Však v Plzni také byla hospoda, když ne s kuriózním názvem, pak tedy aspoň s kuriózním lidovým označením. Jde o objekt, kde dnes sídlí Pivovarské muzeum na konci Veleslavínovy ulice. Tam se všeobecně říkalo "V prdeli". Kdo nevěří, ať se zeptá těch nejstarších, kteří v končině žijí a vědí o tom lidovém názvu aspoň z podání od ještě starších. Proto, když byl zbourán kvůli výstavbě průtahu směrem na Lochotín a Roudnou blok domů mezi tehdejšími Nejedlého sady a tehdejší Komenského ulicí (od hlavní pošty k Peklu), říkal lidé bydlící ve zbouraném domě na západním konci Veleslavínovy ulice (dnes nová budova naproti Pedagogické fakultě), že mají nejbizarnější výhled z okna na světě. Směrem doleva se dívali do Pekla a směrem doprava na konec veleslavínovy ulice pak do prdele,

Sobota, 11. prosince 2021, 17:44Odpovědět

Boj plzeňské kapely za zachování kontroverzního názvu slavné hospody zaujal skotská média i tamní občany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.