Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mzdy v Plzeňském kraji jsou čtvrté nejvyšší v ČR, meziročně stouply o 4,7 procenta

Průměrná hrubá mzda stoupla v Plzeňském kraji na 36 140 korun. Lidem tak na výplatních páskách přibylo 1 624 korun. Pokud zohledníme inflaci, tak se výdělky v kraji reálně zvedly jen o 0,6 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že mzdy vrostly ve všech krajích ČR.

„Plzeňský kraj se průměrnou mzdou zařadil na čtvrtou pozici mezi jednotlivými kraji České republiky. Lépe jsou na tom kraje Hl. město Praha (45 523 Kč), Středočeský (37 625 Kč) a Jihomoravský (36 852 Kč). Nejnižší průměrná mzda byla zjištěna v Karlovarském kraji, a to 33 249 Kč, což je o 4 250 Kč méně, než je republikový průměr,“ vysvětluje Tereza Mildorfová z Krajské správy ČSÚ v Plzni.

Celorepublikový průměr mezd se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 5,7 procenta na 37 499 korun. Je třeba zdůraznit, že průměrná mzda v ČR je ovlivněna především výší mzdy v kraji Hl. město Praha, výše průměrné mzdy v ČR tak nedosahuje kromě Středočeského již žádný jiný kraj,“ doplnila Mildorfová.

Počet zaměstnanců v Plzeňském kraji činil v průměru za třetí čtvrtletí 209 400. Za všechna tři čtvrtletí letošního roku mzdy v Plzeňském kraji nominálně i reálně vzrostly. Průměrná hrubá měsíční mzda činila 35 420 Kč, což představuje oproti stejnému období loňského roku zvýšení o 2095 korun, tedy o 6,3 procenta. Při zohlednění růstu spotřebitelských cen průměrné pak hrubé mzdy reálně vzrostly o 3,1 procenta.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky platy, mzdy, statistika, zaměstnanost, peníze, finance, Plzeňský kraj, Česko, Český statistický úřad, mzda, průměrná mzda, Praha, Karlovarský kraj, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mzdy v Plzeňském kraji jsou čtvrté nejvyšší v ČR, meziročně stouply o 4,7 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.