Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Organizátoři už definitivně odpískali vzkříšení zrušených Adventních trhů v Plzni, zůstane jen vyhlídkové kolo

I když zpočátku mnozí lidé v Plzni nebyli úplně nadšení s instalováním téměř 30 metrů vysokého vyhlídkového kola na náměstí Republiky, které se letos poprvé stalo součástí Adventních trhů, řada z nich už svůj negativní názor přehodnotila. Zářící kolo se totiž velmi rychle stalo oblíbenou atrakcí, o čemž svědčí zejména po setmění dlouhé fronty čekajících. A vyhlídkové kolo je vlastně i jediným mementem letošních vánočních trhů zrušených vládním nařízením kvůli koronavirové pandemii. Organizátoři trhů už totiž definitivně hodili „ručník do ringu.“ Je jasné, že trhy se už nepodaří vzkřísit a začíná jejich vyklízení.

Vyhlídkové na náměstí Republiky vznikalo dva roky u výrobce v Třebíči jako šesté v pořadí. Jedno je v Austrálii, další v USA a zbývající dodal výrobce do Polska. Chybně se označuje jako „ruské“ kolo. Správně jde o "vídeňské praterské kolo," protože první takové kolo bylo jako naprostý unikát uvedeno do provozu v roce 1897 v Prateru ve Vídni.

Když se v den zahájení dnes již zrušených Adventních trhů vyhlídkové kolo poprvé rozjelo a rozzářilo, okamžitě se stalo nejfotografovanějším objektem v Plzni. Fotografie vyhlídkového kola i záběry náměstí Republiky pořízené z této atrakce okamžitě začaly plnit sociální sítě. A plní je dodnes. „Když jsem tu masu železa viděla poprvé za bílého dne s katedrálou na pozadí, tak jsem se úplně zhrozila. Ale přišla jsem se podívat o několik hodin později, když už byla tma a všechno to nádherně svítilo. Okamžitě jsem vytáhla mobil a začala fotit. Kolo se mi moc líbí a chodím se teď na něj na náměstí dívat skoro každý den. A vím, že stejně to má více lidí,“ uvedla Plzeňanka Anna Krásenská.    

„O kolo je teď obrovský zájem. Je hodně navštěvované, vidíme to při tom provozu, kdy jsou trhy zavřené. Teď nám dva dny nepřálo počasí. Předpokládáme ale, že na víkend lidé zase přijdou ve větším počtu, protože se do vánočně nazdobeného centra přijdou podívat a projít,“ říká jeden z organizátorů plzeňských Adventních trhů Jaroslav Strohschneider.

Vyhlídkové kolo s 18 kabinami pro 72 lidí za den sveze kolem tisícovky lidí. Průměrně je obsazenost jedné jízdy asi 40 osob. „Než se kabiny obsadí, trvá to kolem 8- 9 minut, samotná čistá jízda pak trvá tři minuty. Návštěvník na kole stráví v kabině minimálně 12 minut. Už jsem tady zažili i situace, kdy jsem lidem ve frontě říkali, že už je nestačíme svézt,“ uvedl Emil Procházka, jednatel společnosti, která organizuje trhy. Vedle vyhlídkového kola zůstává na trzích ještě v provozu dětský kolotoč.

Zrušení vánočních trhů, které od pátečního podvečera nařídila kvůli zhoršování epidemie koronaviru vláda, považují pořadatelé plzeňských trhů za nesmyslné a pro mnohé lidi likvidační. V Plzni začaly trhy 23. listopadu a trvat měly do 23....

Adventní trhy už neotevřou

Dnes už je téměř stoprocentně jisté, že prodejní stánky na trhu už se neotevřou. „Stánky nebudeme z náměstí odvážet do 7. prosince. Teď postupně prodejci stánky vyklízejí. Jednáme s nimi, vracíme jim peníze, vracíme jim zálohy na stánky, nájemné. To je pro nás priorita. Věřili jsme ještě do úterý, že se to nějakým způsobem zvrátí, ale vypadá to, že ta vůle už není. Směřujeme to na tu kompenzaci pro jednotlivé prodejce,“ konstatoval smutně Strohschneider.

„I kdyby trhy vláda ještě povolila, tak víme, že se určitě nepustí konzumace. My trhy dotujeme z těch našich věcí, což jsou zejména teplé nápoje. Bez nich to nemusíme dělat. Když nebude občerstvení, tak přijde méně lidí na celé ty trhy. I pro samotné řemeslníky je tam potom zisk menší. Platí samozřejmě pravidlo, že čím více je tam lidí, tím více je potenciálních zákazníků i pro samotné prodejce,“ pokračoval organizátor trhů.

Že to bez občerstvení nefunguje si v Plzni vyzkoušeli už loni. „Otevřeli jsme trhy na Mikuláše v menším počtu stánků. Jako jedno z mála měst jsme to dokázali udržet. Nebyl kulturní program a po třech dnech trvání trhů vláda zakázala občerstvení. A tam jsme to přesně viděli. První tři dny byl obrovský zájem o trhy a ze dne na den to spadlo. Bez konzumace svařáku to lidé prostě nechtějí. Bez toho to není ono a nefunguje to.“

„Nechtěli jsme jít cestou, jako to udělali v Praze, kdy vánoční trhy běží v režimu jako kulturní akce. Stojí za námi jak město, tak i obvod. Máme nějakým způsobem vysoutěženou smlouvu a nemůžeme se ze dne na den přejmenovat. Tím bychom porušili smlouvu a touto cestou jsme nechtěli jít. My jsme chtěli, aby vláda zachovala trhy, aby narovnala podmínky,“ což se bohužel nestalo,“ dodal Jaroslav Strohschneider.   

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vyhlídkové kolo, koronavirus, Plzeň, vláda, opatření, nouzový stav, vánoční trhy, adventní trhy, stránky, prodejci, Náměstí Republiky, USA, Austrálie, Polsko, Prátr, Emil Procházka, Třebíč, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Organizátoři už definitivně odpískali vzkříšení zrušených Adventních trhů v Plzni, zůstane jen vyhlídkové kolo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.