Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Osm světel rozzářilo Starou synagogu, unikátní světelná instalace oslavuje židovský svátek Chanuku

Unikátní světelnou instalací nazvanou Osm světel a zapálením prvních svící na osmiramenných svícnech začala v plzeňské Staré synagoze tradiční oslava židovského svátku světel Chanuka. Osmidenní svátek se letos plzeňská židovská obec rozhodla víc přiblížit veřejnosti. Až do 6. prosince bude každý den po setmění zpřístupněna synagoga v sadovém okruhu. Návštěvníci se mohou těšit na světelné projekce vycházející z židovských motivů a symboliky. Osvětlení je dílem studentů ateliéru multimediální tvorby Fakulty designu a umění na ZČU.

FOTOGALERIE: Osm světel ve Staré synagoze

Pondělí, 29. listopadu 2021, 13:53

FOTOGALERIE: Osm světel ve Staré synagoze
FOTOGALERIE: Osm světel ve Staré synagoze

Podobně jako se po osm dní postupně zapalují svíčky na chanukiji, bude i projekt Osm světel postupně gradovat. V průběhu následujících dnů bude světelná instalace otevřená veřejnosti vždy od 16:30 do 20 hodin. „Prostor synagogy má svoji silnou atmosféru, proto jsme se rozhodli nepřijít s klasickým mappingem. Je to hra světel a ornamentu, která podporuje ducha místa. Není to několikaminutová show, ale světelná instalace,“ popsal Jan Morávek, autor projektu společně se studenty z fakulty designu a umění.

„Plzeňská veřejnost nebyla příliš zvyklá na otevřenost Židovské obce Plzeň. Chceme se postupně společnosti otevřít i z toho důvodu, že právě občané přispěli na obnovu Velké i Staré synagogy,“ uvedl Jiří Löwy, předa Židovské obce Plzeň. „Chanuka je jediným židovským svátkem, který Židé slaví s veřejností,“ připomněla Barbora Freund ze Židovské obce Plzeň.

Pátá největší synagoga na světě a třetí největší v Evropě se nachází v Plzni na Klatovské a právě prochází rozsáhlou stomilionovou rekonstrukcí podpořenou dotací EU. „Jsme si vědomi toho, že evropská veřejnost přispěla na naše opravy, proto chceme dělat v synagoze více kulturních akcí, kvalitnějších projektů, méně komerčních a nabízet je veřejnosti," vysvětlil Löwy.

Po velké rekonstrukci se příští rok otevře v Plzni jedna z největších synagog na světě

V celé své kráse se příští rok po rozsáhlých opravách otevře Velká synagoga v Plzni. Celkové náklady na rekonstrukci a restaurování dosáhnou 100 milionů korun, 95 procent je hrazeno prostřednictvím dotací Evropské unie, zbytek hradí Židovská obec...

Chanuka je svátek připomínající zázrak při opětovném vysvěcení chrámu po povstání Makabejských. Podle tóry našli Židé v chrámu jen jednu zapečetěnou nádobku s olejem. Díky ní by chrámový svícen hořel jen jeden den, nakonec ale zázračně plál osm dní, během kterých byl připraven a posvěcen nový olej. Každý den Chanuky se na svícnu postupně zapaluje další svíce. Osmiramenný svícen má ještě devátou pomocnou svíci, takzvaného sluhu. Kromě zapalování svící a další zvyků patří k chanuce také jídlo, tradičně se připravují jídla smažená v oleji, tedy koblihy a u nás v Plzni "vošouchy" tedy bramboráky, řekla Barbora Freund z židovské obce.

Osm světel doprovodí i výstava Světlo v tmách

Po celou dobu trvání projektu Osm světel bude v prostorách synagogy k vidění fotografická výstava Radovana Kodery Světlo v tmách. „Jedná se o soubor klasických bromostříbrných fotografií pořízených v interiéru Velké synagogy v Plzni na podzim roku 1996 v době, kdy probíhala první etapa rekonstrukce synagogy. Kvůli restaurování byla vitrážová okna vyjmuta z rámů a nízké podzimní slunce pronikalo hluboko do nitra synagogy. Sluneční paprsky v synagoze a od nich odvozený název souboru symbolizoval v nové době novou naději jak pro synagogu, tak pro židovskou obec samotnou,“ řekl Radovan Kodera. Výstava ve Staré synagoze bude k vidění až do 19. ledna 2022, otevřeno bude denně kromě soboty od 10 do 18 hodin.

Další akcí, které židovská obec připravuje, bude v lednu připomínka 80. výročí židovských transportů. V lednu 1942 odjely z Plzně do ghetta v Terezíně tři transporty s 2613 Židy z Plzně a okolí. Konce války se dožilo 209 z nich. Na 10. dubna je naplánované slavnostní otevření Velké synagogy po rekonstrukci, které zahájí slavnostní vnášení tóry do chrámu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radovan Kodera

Štítky osm světel, Chanuka, synagoga, svátek světel, studenti ZČU, světelná instalace, svátek, instalace, Plzeň, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Evropská unie, Jan Morávek, Stará synagoga v Krakově, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osm světel rozzářilo Starou synagogu, unikátní světelná instalace oslavuje židovský svátek Chanuku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.