Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu ruší pro veřejnost město Plzeň, lidé mohou akci sledovat on-line

Zcela podle očekávání ruší město Plzeň s ohledem na platná vládní opatření a nepříznivou epidemiologickou situaci program slavnostního rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky. Akce se měla uskutečnit v odpoledních hodinách na první adventní neděli 28. listopadu.

Na náměstí tak nebude město nic organizovat. Místo toho zve Plzeňany ke sledování náhradního programu na facebookových stránkách města. Vysílání začne 28. listopadu v 17:30 hodin, zazní vánoční program v podání souboru Plzeňský MLS – malý lidový soubor, vánoční strom rozsvítí primátor Plzně Martin Baxa a biskup plzeňský Tomáš Holub. 

„Bohužel se nám opakuje situace z loňska a velmi mě mrzí, že i letos budeme o klasické a Plzeňany tolik oblíbené rozsvícení stromku za účasti tisíců lidí ochuzeni. Nicméně věřím, že si všichni najdeme chvilku a zasedneme v neděli u obrazovek vedle svých blízkých a alespoň takto budeme symbolicky u rozsvícení a zahájení adventu,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Už loni se slavnostní rozsvícení vánočního stromu na plzeňském náměstí Republiky uskutečnilo oficiálně jen ve virtuální podobě. Přes všechna opatření ale stejně na plochu náměstí přišlo několik stovek lidí. Nechyběly mezi nimi rodiny s dětmi, překvapivě dorazilo i mnoho cizinců. Ti všichni chtěli vidět živě, jak se poprvé rozsvítí vánoční strom. A lze předpokládat, že i letos tomu jinak nebude.

Za svůj vánoční strom letos Plzeň zvolila 15 metrů vysokou jedli obrovskou a dovezla ji až z obce Zahrádka nedaleko Teplé v Karlovarském kraji. Tento druh stromu má Plzeň jako vánoční strom vůbec poprvé, jedinečný je proto, že ho lidé běžně v lesích neuvidí, vysazuje se hlavně v parcích. Městu jej darovali manželé Křížovi, kteří jej vysadili na své zahradě před čtyřiceti lety.

Žádné omezení zatím nepadlo v souvislosti s vánočními trhy, které na náměstí Republiky začínají oficiálně právě dnes. Na programu je v 18 hodin slavnostní ohňostroj. Oproti jiným městům zde zatím není omezen kulturní doprovodný program, o který loni Plzeňané přišli. I přesto jsou trhovci a organizátoři značně neklidní, moc dobře si pamatují loňská opatření, která se měnila ze dne na den. To se týkalo zejména zákazu podávání občerstvení a alkoholu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová

Štítky vánoční strom, rozsvícení vánočního stromu, online sledování, primátor Martin Baxa, vánoční stromek, Plzeň, advent, Náměstí republiky, Martin Baxa, Tomáš Holub, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu ruší pro veřejnost město Plzeň, lidé mohou akci sledovat on-line  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.