Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Restaurátoři rozebrali a opravili slavná Lomikarova Boží muka v Klenčí pod Čerchovem

Asi téměř každý zná legendární větu, kterou měl pronést před svou popravou v Plzni v listopadu roku 1695 vůdce chodského povstání Jan Sladký Kozina. Nenáviděného šlechtice Lomikara pozval do roka a do dne na boží soud a ten téměř do roka a do dne od popravy skutečně zemřel. Pochován byl v kryptě kostela v Klenčí pod Čerchovem. A právě v Klenčí teď prošla celkovou rekonstrukcí známá Lomikarova Boží muka z roku 1680.

„Významnou památku opravoval akademický malíř Jaroslav Šindelář společně se synem Jaroslavem, který je restaurátorem. Dvě tuny vážící Lomikarova Boží muka vyrobená ze žuly jsou nejstarší sakrální památkou v okolí Klenčí. V červenci je restaurátoři demontovali a odvezli do dílny, kde probíhaly restaurátorské práce,“ uvedl zastupitel Klenčí Jiří Anderle.   

Mezitím archeologové v místě provedli průzkum, zdokumentovali podloží a změřili základní kámen na kterém byla Boží muka postavena. Bohužel při průzkumu nic cenného nenalezli. Samotná Boží muka potřebovala zásah odborníků, protože kořeny stromů narušily jejich statiku.

Opravená a očištěná Boží muka už restaurátoři opět sestavili a postavili na původní místo. Úplně na závěr na ně osadili čtyři nově malované desky, na nichž Jaroslav Šindelář ztvárnil ukřižování Ježíše Krista, pietu, svatého Josefa a svatého Martina.

Svobodný pán Wolf Maxmilián Lamingen z Albenreuthu, zvaný Lomikar patřil k průkopníkům průmyslové výroby v Čechách, vlastnil sklářskou huť, železárnu a textilní manufakturu. Jako pracovní síly využíval také místní Chody, kteří mu však odpírali robotní povinnost s poukazem na stará královská privilegia. Nevoli vzbuzovalo také zabírání zemědělské půdy, kácení lesů, panský monopol na výčep piva, zvyšování daní a usazování německých kolonistů. Roku 1692 vypuklo proti Lamingenovi chodské povstání, po jeho potlačení byl Jan Kozina popraven 28. listopadu 1695 v Plzni. Necelý rok nato zemřel Lamingen při hostině na mrtvici.

Ohodnoť článek

Foto Jiří Anderle | Zdroj Wikipedia.org

Štítky Lomikarova Boží muka, Lamingen, sakrální památka, Jan Sladký Kozina, Jaroslav Šindelář, Klenčí pod Čerchovem, Jan Kozina, Plzeň, restaurátor, Jiří Anderle, Ježíš Kristus, svatý Josef, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurátoři rozebrali a opravili slavná Lomikarova Boží muka v Klenčí pod Čerchovem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.