Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na státní památky v Plzeňském kraji si našlo cestu přes 215 tisíc lidí, nejvíce bodovala zřícenina Rabí

Státní památky v Plzeňském kraji, spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ), navštívilo letos 215 881 lidí. Stejně jako loni i letos sezonu ovlivnila omezení související s pandemií koronaviru. Letošní návštěvnost je o dvě procenta nižší lež loni, v porovnání s poslední necovidovou sezonou 2019 letos návštěvnost státních památek klesla o 16 procent. Údaje o návštěvnosti jsou k 19. říjnu.

„Už na začátku roku bylo zřejmé, že je zahájení návštěvnické sezony v tradičním dubnovém termínu nejisté. Proto jsme obezřetně plánovali investice z vlastních zdrojů i kalendář akcí. Doufali jsme, že se během prázdninových měsíců podaří ztráty zmírnit. Protiepidemická opatření, která regulovala počty návštěvníků v prohlídkových skupinách, k tomu však nepomohla," konstatovala Markéta Slabová, mluvčí českobudějovického památkového ústavu, pod nějž státní památky v Plzeňském kraji patří. Přesto není podle ní pokles návštěvnosti na státních památkách v Plzeňském kraji tak výrazný jako v jiných krajích.

Oproti loňsku návštěvnost klesla nejvíc na největší české zřícenině Rabí na Klatovsku. Loni tam přišlo rekordních 65 503 lidí, ještě víc než v necovidové sezoně 2019. Letos zamířilo na Rabí 59 845 návštěvníků a i přes pokles zůstává nejnavštěvovanější státní památkou kraje. Naopak vyšší návštěvnost než loni mají zámky Kozel a Nebílovy nedaleko Plzně a šumavský hrad Velhartice. Nebílovy a Velhartice letos přilákaly více návštěvníků i než v roce 2019 před pandemií koronaviru. Do Velhartic přišlo letos 51 287 turistů, v roce 2019 jich bylo 44 056 a loni 50 118. Nebílovský zámek si letos prohlédlo 8435 návštěvníků, což bylo zhruba o pětinu víc než loni. Velké rekonstrukce se mohly promítnout na menší návštěvnosti zámku Červené Poříčí a klášterů Plasy a Kladruby.

Letošní sezona ukázala, že stoupá obliba hradních areálů a památek s exteriérovými a volnými prohlídkami, jak dokazuje mírný nárůst návštěvnosti na hradě Velhartice a zámcích Kozel a Nebílovy," uvedla Slabová. Koronavirová pandemie se podle ní zatím výrazně neprojevila na projektech obnovy památek. Z evropských peněz památkáři dokončili obnovu Selského dvora u Matoušů v Plzni - Bolevci a otevřeli ho veřejnosti. „Návštěvníky láká zejména tematicky zaměřenými akcemi. Zahájení Dnů lidové architektury si nenechalo ujít 780 návštěvníků, Boleveckého vinobraní se zúčastnilo 690 lidí," uvedla mluvčí.

Pokud to epidemická situace dovolí, chytají památky adventní akce na boleveckém statku i na dalších památkách. Nadále pokračuje obnova klášterů Plasy a Kladruby, nová expozice vzniká na hradě Velhartice. Před stavebním dokončením je obnova interiérů předzámčí v Červeném Poříčí, kde bude nová zámecká galerie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky památky, turismus, návštěvnosti, Plzeňský, Rabí, Kozel, Velhartice, Plzeňský kraj, Národní památkový ústav, pandemie covidu-19, Hrad Velhartice, Nebílovy, Plzeň, Kladruby nad Labem, Plasy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na státní památky v Plzeňském kraji si našlo cestu přes 215 tisíc lidí, nejvíce bodovala zřícenina Rabí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.