Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtyřtisícový Nepomuk na Plzeňsku připravil padesát parcel na bydlení

Čtyřtisícový Nepomuk na jihu Plzeňska připravil 50 parcel na bydlení, nejvíce ve své novodobé historii. Jedná se o bytové zóny ve třech částech. Lidé si už parcely koupili a mají je zapsané na katastru. Město teď parcely zasíťuje a vybuduje tam silnice. Novinářům to řekl starosta Jiří Švec (za ANO). Nepomuk dále rozprodává více než 100 bytů, na něž si vzal před 20 lety úvěr.

V části u školy už je prodaných všech deset pozemků pro rodinné domy. V části Na Daníčkách ve směru na Plzeň, kde je jich celkem 16, je ještě k mání poslední parcela a ve Dvorci asi deset parcel z celkových 24. "Prodávali jsme za 760 korun za metr čtvereční (zasíťované plochy), pro všechny lokality máme zatím stejnou cenu," uvedl Švec.

Sítě zaplatí kompletně město, které to chápe jako pobídku pro mladé. Přívody plynu, vody a silnice už se budují u školy, Daníčky už mají dodavatele a Dvorec se bude soutěžit na podzim. Celkové náklady na sítě zatím nejsou vyčíslené. "Když jsme síťovali staré Daníčky (20 parcel), tak to vyšlo na zhruba 1200 korun za metr čtvereční, takže 500 až 600 korun tam půjde z městské kasy," řekl Švec.

Právě díky novým 50 parcelám na bydlení byl Nepomuk podle Švece největším "skokanem" z Plzeňského kraje v aktuálním žebříčku Indexu kvality, který zpracovává společnost Obce v datech a firma Deloitte. Meziročně postoupil o 58 míst na 78. pozici z 206 hodnocených obcí s rozšířenou působností v Česku.

Nepomuk dále rozprodává více než 100 bytů, na něž si město vzalo úvěr před téměř 20 lety. Lidé si je ale mohli koupit až po uplynutí vázací doby stanovené státem. "Už se jich prodaly asi dvě třetiny. Jde to podle stáří, jak se domy stavěly," řekl starosta.

Nepomuk dále právě teď dokončil za zhruba 25 milionů korun přestupní terminál z vlaku na autobus ve Dvorci, díky němuž se výrazně zvelebil přednádražní prostor. Spolu s krajskou správou silnic opravil důležitou silnici a chodníky pod náměstím až do Kláštera. Loni město opravilo za 20 milionů korun starý hotel ve Dvorci, kde vznikl sál, restaurace a 17 bytů pro seniory, které jsou obsazené.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, reality, byty, správa, Nepomuk, pozemek, Plzeňský kraj, bydlení, silnice, Jiří Švec, Plzeň, Deloitte, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřtisícový Nepomuk na Plzeňsku připravil padesát parcel na bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.