Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sdružení Šumavské cesty obnoví kapli v zaniklé šumavské obci

Členové spolku Šumavské cesty z Plzně začnou koncem srpna pracovat na obnově kaple sv. Šebestiána v zaniklé obci Stodůlky u hranic na Klatovsku. Vznikne tam památné místo na vesnici, která měla ještě před 100 lety druhý největší katastr po Praze, a na soužití Čechů a Němců. Nadšenci spolupracují s Národním parkem Šumava (NPŠ) a obcí Prášily. Nevznikne celá kaple, ale jen její půdorys vytažený do výšky 40 centimetrů, řekl Pavel Bečvář ze spolku Šumavské cesty.

Kaple měla rozměr kostela 12 krát sedm metrů. "Vedle bude jako dominanta dvojitý negativní kříž na paměť toho, že tam už z té obrovské a významné obce není nic. Kříž bude ze dvou částí proto, že se tam Češi a Němci neustále potkávali," uvedl Bečvář.

Dnes je na místě křižovatka tří cest a zanedbané pozemky. "Chceme lidem připomenout, že tam stávala obec, která byla centrem největší Královácké rychty," uvedl Bečvář. Rychta sdružovala šumavské osadníky, převážně německé národnosti, kteří střežili hranici, zemské stezky a zlaté doly. Na pozemku bývalých Stodůlek lze už vypátrat jen zbytky po několika budovách, NPŠ tam má přístřešek pro turisty a ceduli.

Kaple byla největší dominantou obce, ve které žili z 95 procent Němci. Vesnice, která měla ještě před druhou světovou válkou asi 500 obyvatel, skončila se vznikem Vojenského újezdu Dobrá voda v 50. letech. Kaple byla zbořená v roce 1953. "Varšavská smlouva tam měla v listopadu 1952 cvičení a polský generál ji využil k útěku za hranice. Našli ho umrzlého na jaře. Pak přišel příkaz srovnat všechny stavby ve vojenském prostoru se zemí, aby se tam tihle lidé nemohli nikde schovávat," řekl Bečvář.

Spolek pracuje na obnově kaple čtyři roky, chybí mu už jen vyjádření archeologů, které bude brzy. Nadšenci, jichž je 44, sbírají peníze po malých částkách. "Žádali jsme na kraji, ale nedopadlo to. Dnes máme přes 300 tisíc korun, ale potřebovali bychom asi milion," řekl Bečvář. Zatím nedokáže odhadnout, kdy akci dokončí. Kdyby sehnali větší obnos, tak to stihnou do roka. "Starosta Prášil i park jsou nám velmi nakloněni," uvedl. NPŠ zaplatil v místě, kde byla dopadová plocha tankové střelnice, hloubkový průzkum za 100 tisíc korun. Povolil, že práce mohou začít už tento měsíc a pokračovat do října. "Chceme tam srovnat terén, aby lidé, co nám přispěli, už něco viděli," uvedl Bečvář.

Nadšenci, kteří obnovili v roce 2011 kapli na Zadních Paštích, sbírají peníze z různých setkání a benefičních koncertů. Povedlo se jim také vrátit varhany do kostela v Dobré Vodě.

Autoři | Foto sumava.cz

Štítky ČR, památky, příroda, národní parky, Šumava, obce, Plzeňský, kaple, Němci, Stodůlky, Praha, Plzeň, okres Klatovy, Prášily, Národní park Šumava, druhá světová válka, Dobrá voda, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdružení Šumavské cesty obnoví kapli v zaniklé šumavské obci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.