Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Největší vedro bylo opět v Plzni, teplota vyšplhala téměř na 35 stupňů Celsia

Tropické vedra pokračovala v Česku i v pátek a meteorologové stejně jako včera naměřili nejvyšší teplotu v zemi ve stanici v Plzni  - Bolevci. Dnes se vyšplhala teplota na 34,9 stupně Celsia. Rekordů přesto mnoho nepadlo. Z více než 150 stanic s alespoň třicetiletou délkou záznamů zaznamenaly nová teplotní maxima pro 18. červen pouze tři. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Přes 34 stupňů Celsia zaznamenaly dvě stanice, obě se nacházejí v Plzni. Zatímco v Bolevci se teplota blížila 35 stupňům, na Mikulce bylo 34,1 stupně Celsia. Maximální denní teploty v Česku se dnes odpoledne pohybovaly nejčastěji mezi 28 a 32 stupni Celsia. Nejtepleji bylo v nížinách na západě Čech, kde se rtuť teploměru dostávala i nad 33 stupňů.

Více bylo stanic, kde dnes naměřili přes 33 stupňů. Například v Praze-Komořanech meteorologové naměřili 33,1 stupně, stejně jako ve Stříbře na Tachovsku. V Dobřanech na Plzeňsku bylo 33,4 stupně Celsia. I z toho je zřejmé, že Plzeňský kraj je aktuálně krajem s nejvyššími teplotami.

Rekordy pro 18. červen dnes přepisovaly pouze tři stanice, které měří alespoň 30 let. Jednou z nich byla Paseka na Olomoucku, kde naměřili 31 stupňů, druhou Tuhaň na Mělnicku s teplotou 33,4 stupně. Třetí stanicí s novým rekordem je po dnešku Mořkov na Novojičínsku s 29,8 stupni Celsia.

Podle předpovědi ČHMÚ budou tropické teploty pokračovat i o víkendu. V neděli by mohlo být ojediněle i 36 stupňů. Nad tropickou třicítkou by měly teploty být ještě v pondělí, kdy už ale na většině území ČR bude pršet.

Záchranáři varují veřejnost, aby lidé dbali na pitný režim, neměli by dlouho pobývat na přímém slunci a měli by se raději vyvarovat velké fyzické námahy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Gerald Altmann

Štítky teplota, měření teploty, teplotní rekord, meteorologové, Plzeň Bolevec, Mikulka, stupeň Celsia, Plzeň, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Bolevec, Plzeňský kraj, Stříbro, okres Tachov, Dobřany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší vedro bylo opět v Plzni, teplota vyšplhala téměř na 35 stupňů Celsia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.