Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vyočkovali jsme už více než 175 000 dávek vakcín, říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová

PR článek

Očkování v Plzeňském kraji, dodávky vakcín pro očkovací centra i pro praktické lékaře, ale i pozvolný návrat k běžnému životu po epidemii v Plzeňském kraji . To jsou nejzásadnější témata, o kterých hovořila hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).

Začneme tradičním aktuálním tématem a tím je očkování. Jak jsme na tom v Plzeňském kraji? 
Vyočkovali jsme už více než 175 000 a druhou dávku už má více než 54 000 lidí. Držíme si týdenní počet dávek zhruba na 20 000 a to je pro mne známka toho, že očkování zrychluje. Mezi kraji se v proočkovanosti držíme na pátém místě v přepočtu na tisíc obyvatel. To považuji, vzhledem k dodávkám vakcín, za dobrou zprávu. Kapacitu očkovat ale máme mnohem vyšší. Zvládli bychom týdně vyočkovat až 40 000 dávek.

Blýská se konečně na lepší časy s dodávkami vakcín, jak slibuje stát?  Zvyšuje se nám šance vrátit se brzy k normálnímu životu? 
Na květen a červen máme přislíbeny vyšší dodávky vakcín, optimistické předpoklady jsou až dvojnásobné oproti současnému stavu. Vzhledem k širšímu intervalu mezi první a druhou dávkou vakcíny Pfizer je také možné očkovat více lidí alespoň první dávkou. A už první dávka poskytuje ochranu proti těžšímu průběhu nemoci. Je navíc evidentní, že očkování opravdu funguje. Zjednodušeně řečeno, čím více očkujeme, tím méně máme těžkých případů, které nám zaplňovaly naše nemocnice. Čím dřív tedy naočkujeme alespoň 75 procent občanů našeho kraje, tím dříve si budeme moci užívat normálního života a jarní a letní dny bez větších omezení. Velmi se na to těším, jako většina z nás.

Jak je to s očkováním u praktických lékařů? 
Praktici nyní dostávají v podstatě všechny dodávky vakcíny Astra Zeneca, které do kraje chodí. V těchto dnech by si již praktici v kraji měli rozdělovat 5 900 dávek této vakcíny. Je to nejvíc od začátku očkování. Sami si také mohou napřímo od distributora objednávat vakcíny Janssen od firmy Johnson & Johnson. Co se týká vakcíny Pfizer, tak ta je, vzhledem k jejím náročným podmínkám pro skladování a transport, určena pouze pro očkovací centra, respektive nemocnice, které je provozují. To není rozhodnutí moje, ale Ministerstva zdravotnictví a platí pro všechny kraje stejně.

Co vám osobně nejvíce chybí, na co se těšíte, až budeme mít větší volnost? 
Toho je strašně moc. Ale určitě to máme skoro všichni stejné. Zajet si na víkend někam na pár dní na výlet a nemuset se večer vracet zpátky domů a setkávat se s přáteli. Mám přátele, které jsem neviděla skoro rok a tak doufám, že už se brzy potkáme.

Dá se říci, že se situace v regionu vrací k normálu? 
Z jednoho z nejvíce postižených krajů, jsme se během pár týdnů dokázali dostat na jeden z těch nejbezpečnějších. Díky tomu, že jsme na nic nečekali, začali jsme hodně testovat, desinfikovat i veřejné prostory. Je to ale také díky tomu že lidé u nás v kraji dodržovali přijatá opatření a byli zodpovědní. Moc si přeju, aby tomu tak bylo i nadále neboť vyhráno ještě nemáme. A tak se u nás jako v jednom ze tří krajů v republice otevřely školkya ode dneška i druhé stupně základních škol. Minulý víkend vyjely cyklobusy do Brd a na Šumavu. A i to je pro mě známka, že se vracíme k normálnímu životu. Vždyť pár týdnů nazpět jsme nemohli ani do sousedního okresu.

Nyní si připomínáme období konce 2. světové války. Jak probíhá období slavností svobody, které opět letos epidemie zhatila, u vás?  
U nás v kraji si už 31 let můžeme připomínat, že nás osvobodila spojenecká vojska včetně americké armády. Slavnosti svobody u nás mají tak jedinečnou atmosféru a vždy přilákaly mnoho lidí z celé republiky i z různých koutů světa. V loňském i letošním roce ale slavnosti být nemohou, svá oblíbená místa přesto navštívím a uctím tak památku těch, kteří nám přinesli svobodu a mír. Vzpomenu tak na ty, kteří položili své životy, abychom my dnes mohli svobodně žít.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hejtmanka Plzeňského kraje, Ilona Mauritzová, očkování, Plzeňský, vakcína, Plzeňský kraj, ODS, slavnost, Pfizer, druhá světová válka, Armáda Spojených států amerických, AstraZeneca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyočkovali jsme už více než 175 000 dávek vakcín, říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.