Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Lidé v Plzeňském kraji přispěli do sbírky tunami potravin

Loňské jarní kolo Sbírky potravin museli kvůli koronaviru pořadatelé zrušit. Letos se za přísných hygienických opatření už mohla akce uskutečnit. V Plzeňském kraji dárci odevzdali přes 14 tun jídla a drogerie. Ještě ale nejsou započítané výtěžky ze statických a online sbírek.

„Statistiky jasně ukazují, že počet lidí v nouzi, kteří jsou závislí na pomoci potravinových bank, narostl v loňském roce až o desítky procent. Důvodem je koronavirová pandemie, jež připravila mnoho obyvatel o práci. S tím pak souvisí nedostatek finančních prostředků, které by pokryly alespoň nejnutnější životní potřeby,“ vysvětlila Veronika Láchová, výkonná ředitelka České federace potravinových bank.

Do sbírky v Plzeňském kraji se zapojilo zhruba 40 obchodů. V 17 z nich pomáhalo také 150 dobrovolníků. Podle provozní manažerky Potravinové banky Plzeň Michaela Paikrtové už teď činí objem sbírky 14,8 tun potravin a drogerie. Ještě ale není zdaleka sečtené a zvážené všechno.

„Máme své stálé dárce, kteří nosí dary i mimo pořádanou sbírku. Je ale zajímavé sledovat, kdo jsou ti lidé, kteří se rozhodnou takto pomoci. Kolikrát jsou to tací, u kterých si řeknete, že spíše oni tu pomoc potřebují a sami mají málo. Lidé kolem třicítky, čtyřicítky častou projdou kolem a pak přijde starší paní s plným vozíkem a je nám skoro až hloupé si to od ní brát,“ uvedla Paikrtová.  

Aktuálně se všechny dary sváží do skladu, kde je následně přerozdělí potřebným. Hlavně jde o seniory, lidi bez domova, děti z dětských domovů nebo rodiče samoživitele.

Až do 2. května mohou lidé darovat potraviny online

V jarním kole celorepublikové Sbírky potravin se podařilo vybrat ve více než osmi stech prodejnách 286 tun potravin, z nichž lze připravit až 570 000 porcí jídla. Zákazníci rovněž přispěli 32 tunami základních drogerie a hygienických potřeb. Až do 2. května mohou Češi darovat potraviny a drogerii také prostřednictvím online nákupů přes společnosti jako je Rohlík, Košík a Tesco Online nákupy.

„Koronavirová epidemie sužuje Česko už více než rok a její negativní dopady do života obyvatel jsou skutečně citelné. Jsem proto opravdu moc rád, že se jarní kolo Sbírky potravin uskutečnilo a že se k myšlence pomoci potřebným opět přihlásily všechny velké obchodní řetězce, včetně obou významných sítí drogérií v ČR. Je potřeba připomenout, že řetězce rozšiřují své aktivity, poskytují logistické kapacity a pro potravinové banky navyšují průběžné i jednorázové dary,“ připomněl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Sbírka potravin je jednou z největších charitativních akcí v České republice a jsou do ní po celé zemi zapojeny tisíce lidí z řad dobrovolníků, zaměstnanců prodejen a neziskových organizací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Potravinová banka Karlovarského kraje z.s.

Štítky Sbírka potravin, Plzeňský kraj, dobročinnost, nákup, azylové domy, samoživitelé, senioři, jídlo, banka, Česko, Tomáš Prouza, Tesco, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Plzeňském kraji přispěli do sbírky tunami potravin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.