Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chystáte se napouštět bazén? Nejlepší způsob je objednat si cisternu

Už teď je jasné, že léto budou obyvatelé Česka trávit především na svých zahradách a také u svých bazénů. Ne každý má ovšem dostatek vody a potřebnou kapacitu k tomu, aby si svůj bazén naplnil. Právě nyní, na přelomu března a dubna, je nejvyšší čas objednat si cisternu u Vodárny Plzeň a nechat si napustit zahradní bazén. Zájem je obrovský, už teď má vodárna ze 40 procent obsazené termíny až do poloviny května.

„Cisterna je stále oblíbenější možností, jak si zajistit v bazénu čistou a nezávadnou vodu. V první chvíli má sice člověk tendenci jednoduše roztočit vodovodní kohoutek nebo použít vodu ze studně, to má ale svá pro i proti. Veřejná vodovodní síť není pro tak velké odběry k plnění bazénů určená,“ vysvětluje mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá.

Pokud totiž člověk roztočí kohoutek naplno, může dojít vlivem nárazových změn hydraulických poměrů v potrubí k uvolnění usazenin na jeho stěnách a následnému nežádoucímu zakalení vody. „A to nejen přímo v místě odběru, ale někdy i v poměrně širokém okolí. Způsob napouštění z kohoutku navíc není možno použít v lokalitách s nedostatečnou kapacitou vodního zdroje. V případě napouštění z vlastní studny se pak lidé mohou v bazénech setkat s různými nežádoucími látkami a s tím spojenou případnou likvidací chemikáliemi,“ upozorňují mluvčí vodárenské společnosti.  

Pokud se přesto zákazník rozhodne nevyužít cisternu a bude chtít naplnit bazén přímým napouštěním z vodovodu, musí dodržovat pravidla. Je nezbytné postup konzultovat s pracovníky centrálního dispečinku Vodárny Plzeň, kde získá pokyny, jak postupovat, aby nedošlo k ohrožení kvality pitné vody u něj ani ve veřejném vodovodu.

„Obecně lze říci, že čas napouštění je nutné volit v nočních hodinách a zároveň platí jednoduché pravidlo rychlosti napouštění přibližně 10 litrů za minutu. To lze jednoduše vyzkoušet na kbelíku o objemu 10 litrů. Současně si dovolujeme upozornit na nastavené denní a hodinové limity u odběratelských smluv uzavřených v souladu s platnou legislativou,“ řekla Veselá.

Naplnění bazénu cisternou je jistota kvality i toho, že nedojde k neohrožení odběru pitné vody v okolí. „Naše cisterny disponují hadicemi 50 metrů i více a voda se tak dostane bez problému i do zahrad, kam je přívod komplikovaný. Při naplnění vody cisternou zaplatí sice zákazník vodné dle platného ceníku a dopravu, ušetří ale na stočném,“ dodala Dana Veselá.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky bazén, napouštění bazénu, cisterna, Vodárna Plzeň, zahradní bazén, VODÁRNA PLZEŇ a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chystáte se napouštět bazén? Nejlepší způsob je objednat si cisternu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.