Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kostely po celém Česku rozezní zvony za oběti pandemie

Dnes ve dvanáct hodin zazvoní zvony kostelů po celém Česku, včetně plzeňských chrámů, které se přidají k občanské iniciativě Minuta ticha za oběti pandemie. Akci pořádá někdejší disident Petr Pospíchal, iniciátorka Jana Hradilíková a novinář Jan Kašpárek. 22. března 2020 zemřel v České republice první člověk s potvrzeným onemocněním COVID-19.

„Jsme přesvědčeni, že společné sdílení smutku a vzpomínek na oběti umožní naší společnosti lépe a důstojněji vykročit do budoucnosti, která nás po skončení pandemie čeká. Bude v ní mnoho nových výzev, jež se budeme muset naučit zvládat. Ale památka obětí by vyhasnout neměla,“ tvrdí Petr Pospíchal, jeden z iniciátorů akce.  

Podle organizátorů se k dnešní výzvě připojí například církev, která rozezní své zvony. Zapojit se chce i celá řada médií i známých osobností. „Dokážeme-li se semknout k takové připomínce památky obětí, budeme si jako společnost moci říct, že jsme nenechali zvítězit lhostejnost a nezájem o osudy druhých,“ dodala Jana Hradilková, další z organizátorů. 
Minutu ticha dnes v poledne považují organizátoři i za symbolické rozloučení, k němuž v rodinách zemřelých často nemohlo dojít.  

K dnešnímu dni bylo v celé České republice potvrzeno skoro 1,5 milionu případů onemocnění COVID-19. Necelých 25 tisíc lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo. Provedeno bylo zhruba šest milionů PCR a 4,5 milionů antigenních testů. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky minuta, ticha, uctění, oběť, pandemie, COVID-19, Česko, Petr Pospíchal, kostel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostely po celém Česku rozezní zvony za oběti pandemie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.