Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé z celého Česka posílají do Plzně peníze na pátrání po traviči čtyř orlů mořských

Otřesný případ čtyř otrávených orlů mořských, nalezených o víkendu poblíž Velkého Boru na Klatovsku, doslova zvedl ze židle půl republiky. Pracovníkům plzeňské záchranné stanice živočichů od neděle volají a píší stovky lidí z celé země a posílají na spolkový účet peníze. Ty by měly posloužit k vyšetřování případu a k odhalení pachatele. Pitva uhynulých dravců prokázala, že pozřeli otrávenou návnadu.

„Děkujeme všem lidem za odeslané peníze. Díky dárcům si můžeme dovolit téměř okamžitě ocenit i jakoukoliv klíčovou informaci, která povede k dopadení pachatele. Ozývají se nám lidí i s dalšími případy nelegální činnosti. I na těch začínáme pracovat,“ řekl šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Pitva všech čtyř zajištěných orlů provedená na plzeňské veterinární klinice prokázala, že pozřeli velké množství zbytků jateční drůbeže a že o předloženou otrávenou návnadu byl mezi dravci velký zájem. Zároveň byly odebrány vzorky na toxikologickou analýzu a určen byl druh otrávené potravy.  

Mrtví dravci byli nalezeni nedaleko od hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot pod Velkým Borem na Klatovsku. Na místo, kam běžný člověk jen těžko přijde a kam někdo na hromadu hnoje vyváží i vedlejší živočišné produkty jako jsou zbytky z jatek, vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky. Ty někdo úmyslně otrávil. Majestátní králové nebes s rozpětím křídel přes dva metry uhynuli v nervové křeči se zatnutými pařáty, sedící na patách s poloroztaženými křídly a skloněnou hlavou.

„Propojíme-li tento fakt se stopami zajištěnými na místě činu, zcela jednoznačně se zúží okruh na lokalitě zajištěných a skladovaných zbytků z jateční výroby. Přesněji řečeno, čerstvé vnitřnosti z krocana, napíchané jedem a servírované na hromadě hnoje v době, kdy všude ležel sníh, byly pro orly mořské neodolatelnou potravní nabídkou. Proto se také na lokalitě našli pouze čtyři orli, jelikož u krmení byli první a nikoho jiného k němu už nepustili,“ říká Karel Makoň.

Travič zřejmě dobře věděl, na koho má políčeno

Šéf záchranné stanice je přesvědčen o tom, že otrávená návnada musela být na místě cíleně umístěna za bílého dne a že pro čtyři orly jí bylo tak akorát. Na další zvířata už zkrátka nezbylo. „Datum umístění otrávené návnady a otrava ptáků samotná se pak odhaduje a na přibližně sedm dní zpět. Dnes je už situace a stav na lokalitě úplně jiný. Uživatel pozemku hromady vedlejších živočišných produktů překryl zeminou, hnojiště změněné na kompost přeházel a celkově lokalitu poupravil,“ konstatoval Makoň.

„Oznámení o nálezu čtyř uhynulých orlů mořských přijali o víkendu policisté na obvodním oddělení v Horažďovicích. Na volně přístupných pozemcích, u obcí Svéradice a Velký Bor, byl v pátek 5. února nalezen jeden a následující den v sobotu další tři dravci. K úhynu ptáků došlo v přesně nezjištěné době od počátku měsíce ledna do 6. února letošního roku. Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu týrání zvířat,“ informovala klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Další velice smutné zjištění je skutečnost, že minimálně dva otrávení ptáci jsou samice, určení pohlaví zbývajících dvou orlů bude ověřovat laboratoř. „Vše máme podrobně zdokumentované a na případu od nás pracují ti nejlepší lidé s bohatými zkušenostmi z terénu. To, co píšeme a prezentujeme, máme podložené a absolutně nepřipouštím jakékoliv debaty na téma coby, kdyby a co kdo měl? Zároveň jsem vydal příkaz našim lidem, aby neztráceli čas a energii debatou s psychopaty vyjadřujícími se k něčemu, o čem nemají ani potuchu,“ uvedl nekompromisně Makoň.

„Zaznamenali jsme i diskusi ohledně zakládání různých sbírek, transparentních účtů a podobně. Nic takového jsme nezaložili a ani zakládat nebudeme, jelikož finanční podporu na naši činnost lze běžně a legálně posílat na náš spolkový účet vedený u ČSOB 626222/0300. Pokud k platbě přidáte variabilní symbol 4444, je to pro nás impuls peníze použít na potírání nelegální činnosti,“ dodal Karel Makoň.

Orel mořský je podle zákona na ochranu přírody a krajiny zařazen do zvlášť chráněných druhů živočichů a patří do skupiny kriticky ohrožených ptáků.

Masakr čtyř orlů mořských vyšetřuje policie, neznámý pachatel je na Klatovsku otrávil

Otřesný masakr čtyř vzácných orlů mořských vyšetřují policisté na Klatovsku. Na jednom místě poblíž Velkého Boru je zatím neznámý pachatel otrávil. Majestátní králové nebes s rozpětím křídel přes dva metry uhynuli v nervové křeči se zatnutými...

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky otrava dravců, otrávení orli, masakr orlů mořských, Klatovsko, DESOP, Karel Makoň, sbírka, pátrání, peníze, Česko, Plzeň, okres Klatovy, Velký Bor, ptáci, Československá obchodní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé z celého Česka posílají do Plzně peníze na pátrání po traviči čtyř orlů mořských  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.