Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Provozovatelům ubytovacích zařízení chce Plzeň pomoci zrušením poplatku z pobytu

Podnikatelům z oblasti cestovního ruchu a provozovatelům ubytovacích zařízení zasažených koronavirovou krizí chce město Plzeň pomoci zrušením místního poplatku z pobytu. Těm, kteří poplatek odvedli za období od 1. ledna 2020, ho město vrátí v plné výši. Usnesení musí ještě schválit zastupitelstvo města.

„Snažíme se pomoci všem občanům a postiženým oborům koronavirovou krizí v našem městě. V návaznosti na přijatý soubor opatření města, která byla přijata na zmírnění negativních dopadů pandemie, jsme nyní připravili podporu cílenou na sektor cestovního ruchu, který byl v Plzni velmi zasažen, protože se orientuje především na kongresovou turistiku a zahraniční hosty,“ uvedl radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města David Šlouf (ODS).

Město proto chce zrušit obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku z pobytu. Dané opatření by mohlo pomoci přispět k obnově cestovního ruchu po skončení pandemie. „Zároveň navrhujeme poskytnout dary plátcům místního poplatku z pobytu, kteří daný poplatek odvedli v období od 1. ledna 2020 do doby účinnosti této vyhlášky, a to v celé výši odvedeného místního poplatku. Jedná se o záměr přímé podpory pro provozovatele ubytovacích zařízení,“ vysvětlil David Šlouf.

„Provozovatelé ubytovacích zařízení místní poplatek z pobytu od jednotlivých poplatníků v průběhu roku 2020 vybírali a odváděli do rozpočtu města. Celkově se inkasovalo za dané období přibližně pět milionů korun. Vzhledem k platnosti vyhlášky o místním poplatku z pobytu nelze tuto podporu realizovat formou vratek. Proto je navržen záměr podpory formou poskytnutí darů pro dané subjekty. Záměr se nevztahuje na příspěvkové organizace města, které se financují přímo z rozpočtu města,“ doplnila ředitelka Ekonomického úřadu Magistrátu města Plzně Hana Kuglerová.

Vedení města uvažuje o znovuzavedení poplatku z pobytu od ledna 2022. Zrušení obecně závazné vyhlášky o místním poplatku musí projednat zastupitelé města na únorovém zasedání. Zrušení vyhlášky by tak nabylo účinnosti 9. února 2021.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky poplatek z pobytu, koronavirus, cestovní ruch, město Plzeň, pomoc podnikatelům, poplatek, Plzeň, ubytovací zařízení, koronavirová krize, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatelům ubytovacích zařízení chce Plzeň pomoci zrušením poplatku z pobytu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.