Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Šumavu budou chránit před nájezdy neukázněných turistů také policisté

Po nájezdech neukázněných turistů na Šumavu z předchozích dvou víkendů, kdy hromadně vstupovali do míst, kde je to zakázáno, vyrážejí do akce policisté. Ve spolupráci se strážci NP Šumava budou dohlížet na dodržování vládních opatření a rovněž na zajištění veřejného pořádku.

Po vzájemné dohodě se zástupci Národního parku Šumava a CHKO Šumava budou policisté působit ve společných hlídkách. Ty budou tvořit policisté a strážci přírody. „Na základě podnětů od pracovníků těchto velkoplošných chráněných území (NP a CHKO) se budou společné hlídky pohybovat zejména v území Královského hvozdu, tedy u Černého a Čertova jezera, dále na Modravě a Povydří, kde zaznamenali strážci přírody ze strany návštěvníků nejčastější problémy. V této souvislosti tedy budeme společně dohlížet i na to, zda lidé neporušují usnesení vyplývající ze zákona o ochraně přírody a krajiny,“ uvedla mluvčí policie Pavla Burešová.

„Pozornost policistů se také zaměří na bezpečnost a plynulost silničního provozu, a to především na hlavních silničních tazích vedoucích do Železné Rudy a do dalších turisticky atraktivních horských oblastí. Zaměřovat se budeme i na správné parkování motorových vozidel. V této souvislosti chceme opětovně upozornit řidiče, aby vozidla parkovali jen na místech k tomu určených a svým nevhodným parkováním tak nekomplikovali průjezd vozidel IZS a byli ohleduplní k ostatním,“ upozorňuje policejní mluvčí. 

V minulých dvou víkendech se stovky osob i přes přísné zákazy a mediální smršť vydávaly zejména na zamrzlá ledovcová jezera, kde se pak lidé procházeli a klouzali. Plochy všech ledovcových jezer jsou součástí buď tzv. klidových zón nebo součástí Národní přírodní rezervace, do kterých je vstup mimo značené trasy zakázán. "Za porušování těchto zákazů padaly před týdnem první pokuty. Ty nejvyšší byly až za 5000 korun," uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com

Štítky Šumava, NP, CHKO, Čertovo jezero, ochrana přírody, pokuty, strážci NP, policie, společné hlídky, Národní park Šumava, CHKO Šumava, Královský hvozd, Jan Dvořák, Modrava, Povydří, Železná Ruda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavu budou chránit před nájezdy neukázněných turistů také policisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.