Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Charita rozmisťuje tříkrálové pokladničky do obchodů a lékáren

Kašpar Melichar a Baltazar si letos musí odpustit tradiční koledování, a tak se celá sbírka stěhuje do online prostředí. Lidé mohou přispět do virtuální kasičky a nyní i do nově instalovaných po celém Plzeňském a Karlovarském kraji. Tato sbírka potrvá do 24. ledna, virtuální koledování pak až do konce dubna.

Poslední sbírka byla v rámci Diecéze plzeňské rekordní. Téměř čtyři tisíce koledníků v Plzeňském a Karlovarském kraji vybralo v prvních dvou lednových týdnech 5 959 579 korun

„Protože letošní epidemiologická situace neumožnila tříkrálovým koledníkům osobní návštěvy domů a domácností při tradiční Tříkrálové sbírce pro lidi v nouzi, rozhodla se Charita oslovovat veřejné instituce nebo obchody, které zůstaly otevřené, za účelem umístění jinak nevyužitých pokladniček,“ vysvětluje Petr Šimek z Diecézní charity Plzeň.

Pokladničky můžete najít na vrátnici Biskupství plzeňského na náměstí Republiky, další je na ředitelství Diecézní charity v Plzni. Hned 12 kasiček je v Blovicích několik jich najdete také v Klatovech nebo v Rokycanech. Přesný přehled je k dispozici ZDE.

„Některé kasičky se však přece jen podařilo dostat blíže lidem. Část jich byla rozdána do kostelů, aby do nich mohli přispět věřící na bohoslužbách. Zde ovšem platí omezení, že kapacita kostela při mši může být pokryta jen z 10 %. V některých kostelích je pokladnička nadto umístěna v určitých dnech nebo hodinách a místní charita o ní informuje prostřednictvím letáčků nebo ve spolupráci s obecním rozhlasem,“ upřesňuje Šimek.

Další se podařilo instalovat v obchodech, které mohly zůstat otevřené, tedy v květinářstvích, potravinách a lékárnách, zapojily se i některé obecní a městské úřady. V tuto chvíli už Diecézní charita Plzeň eviduje na 140 takto umístěných kasiček.

Do akce se může zapojit každý skrze výzvu, kterou charita zveřejnila. „Osvědčilo se, že si některé pracovní kolektivy převzali pokladničku a pomáhají nám umístěním stacionární pokladničky v různých podnicích, obchodech nebo provozovnách,“ vysvětluje Jiří Lodr, ředitel Charity působící v Plzeňském a Karlovarském kraji.

Vzhledem k aktuální situaci potrvá letos sbírka déle než je zvykem, a to až do 24. ledna. „Pokud by měli lidé zájem zapojit se a založit kolední místo se stacionární kasičkou, je to stále možné, stačí kontaktovat naše diecézní koordinátorky sbírky a dohodnout se s nimi na dalším postupu,“ dodal Šimek s tím, že online koleda poběží až do 30. dubna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tříkrálová sbírka

Štítky Tříkrálová sbírka, charita, diecéze, online, Plzeňský kraj, obchod, Karlovarský kraj, kostel, Plzeň, Diecézní charita Plzeň, Jiří Lodr, Náměstí republiky, Blovice, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charita rozmisťuje tříkrálové pokladničky do obchodů a lékáren  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.