Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Loni se v Plzni narodilo méně dětí než v předchozím roce, výrazně stoupl počet zesnulých

Na svět přišlo v Plzni během loňského roku 4134 dětí, což je o 28 méně než v roce 2019. Oproti předchozímu roku se opět změnil poměr mezi chlapci a dívkami. Narodilo se 2129 chlapců a 2005 dívek. Loni také na území města klesl počet uzavřených sňatků. Výrazně se ovšem zvýšil ve srovnání s předchozími roky počet zesnulých.

„Od roku 2016 se pravidelně rodí jeden rok více chlapců než dívek a druhý rok je to přesně naopak,“ informoval Stanislav Šec (KDU-ČSL), místostarosta obvodu MO Plzeň 3. Loni se narodilo 77 párů dvojčat, to je o 14 více, než v předchozím roce.

A jaká jména v roce 2020 bodovala u rodičů v Plzni? „Stejně jako v tom předchozím roce, zvítězilo u děvčat jméno Anna, po ní hned následuje také Eliška a poprvé Ema. Mezi chlapci se na čele opět umístil Jakub, po něm znovu Jan a premiérově Matyáš,“ uvedl Stanislav Šec. Pomyslnou čtvrtou a pátou příčku u děvčat obsadila jména Natálie a Julie, u chlapců pak Tomáš a Matěj.

„Z méně obvyklých jmen jsme na úřadě zaznamenali jména, jako jsou u chlapců třeba Damian, Miloň, Barnabáš nebo Timur, u dívčích pak Chanel Lola, Martina Naděje či Tiana,“ prozradil David Procházka (ANO), starosta plzeňského centrálního obvodu.

Stejně jako počet narozených dětí, klesl i počet sňatků a registrovaných partnerství. „Své „ano“ si v loňském roce řeklo celkem 592 párů, což je o 57 méně než v roce 2019. Toto číslo je v posledním desetiletí nejmenší, ale zcela určitě na něm měla svůj podíl protiepidemická opatření, v jejichž důsledku snoubenci svůj termín svatby často přesouvali či zcela zrušili,“ vysvětlil starosta Procházka.

Registrovaná partnerství loni uzavřelo 13 párů, což je o jeden méně než v roce 2019. Počet úmrtí za minulý rok není ještě uzavřený. Matrika má zatím k dispozici informaci o 3730 zesnulých, ale toto číslo není konečné. V roce 2019 zemřelo v Plzni 3345 občanů a rok předtím to bylo 3359 zesnulých. 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky matrika, narozené děti, sňatky, úmrtí, registrované partnerství, město Plzeň, Plzeň, svatba, Stanislav Šec, KDU-ČSL, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni se v Plzni narodilo méně dětí než v předchozím roce, výrazně stoupl počet zesnulých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.