Poslední uzavření restaurací nebylo podle ministra Havlíčka pro restaurace likvidační

Autoři | Foto Pixabay.com

Poslední zavření nebylo pro restaurace podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) likvidační. Mohly čerpat příspěvek na komerční nájem a stát jim v plné výši kompenzoval mzdy zaměstnanců. Pro stravovací podniky i hotely, pokud budou muset zavřít, budou velmi slušné náhrady, řekl dnes ministr v diskuzním pořadu televize Prima. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že vláda v pondělí schválí změnu stupně protiepidemického systému (PES) ze třetího na čtvrtý. Hotely a restaurace by pak musely zavřít ke konci týdne. Obchody a služby budou moci dále fungovat.

O kompenzacích pro gastronomické a ubytovací podniky bude Havlíček dnes ještě jednat s prezidentem Asociace hotelů a restaurací ČR Václavem Stárkem, uvedl. Připraveno je několik variant řešení podpory. V případě ubytovacích zařízení by podle něj mohl být použit stejný model jako na jaře, kdy by jim stát kompenzoval každý den uzavření. Pro podnikatele případné uzavření z hlediska náhrad nebude podle Havlíčka jen negativní.

Havlíček dále upozornil, že restaurace jsou uzavřeny takřka v celé Evropě. Připustil, že opatření nejsou spravedlivá, ale cílem vlády je ochrana proti pandemii. Nutné je podle Havlíčka zredukovat mobilitu a vede se diskuze, ve kterých odvětvích.

Obchody by podle Havlíčka měly moci navzdory dosavadní tabulce PES fungovat i ve čtvrtém stupni. Nebude přitom záležet na prodávaném sortimentu ani na tom, zda se obchod nachází na ulici nebo v obchodním centru. Takový návrh Havlíček vládě předloží, řekl. Doplnil, že už dříve usiloval o to, aby nebyl maloobchod ve čtvrtém stupni rizika omezen. Ve čtvrtém stupni by podle něj měly být v provozu i služby jako kadeřnictví. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) podle něj souhlasil, že by to tak mohlo být, konečné rozhodnutí bude na vládě, uvedl.

Přibývá provozovatelů hospod a restaurací, kteří odmítají nařízení vlády respektovat. Havlíček se ale s uzavřením podniků větší občanské neposlušnosti neobává. Věří, že většina podnikatelů je rozumná, řekl. Mohou podle něj veřejně demonstrovat, vystupovat v médiích, ale nelze připustit porušování zákona. "Faktem ale je to, a je to prokázáno na americké studii CDC, že skutečně v těch restauracích je to riziko (nákazy) o něco vyšší (než v obchodech)," dodal.

Třetí stupeň rizika systému PES, ve kterém většina podnikatelských činností může fungovat, platí v ČR od 3. prosince. Rizikové skóre ale už týden odpovídá čtvrtému stupni. Pět krajů má skóre dokonce na úrovni pátého stupně.

Hotely a další ubytovací zařízení musely být uzavřené pro rekreační účely od 22. října do 2. prosince. Spotřeba v ubytovacích službách spojená s cestovním ruchem se může podle aktuální analýzy Economic Impact pro státní agenturu CzechTourism letos propadnout z loňských 56 miliard na 26 miliard korun.

Restaurace nesměly pro veřejnost fungovat od 14. října do 2. prosince. Nyní mohou mít otevřeno mezi 06:00 a 20:00, kapacitu mohou naplnit na maximálně 50 procent. Gastronomické odvětví podle výzkumné společnosti Nielsen každý den uzavření ztratilo na tržbách 414 milionů korun.

Ohodnoť článek

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky ČR, hotely, restaurace, hospodářství, trh, vláda, koronavirus, Karel Havlíček, obchod, ANO 2011, TV Prima, Asociace hotelů a restaurací České republiky, Jan Blatný, CzechTourism, Economic impacT v.o.s.

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.