Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Epidemie nebrzdí tak rychle, vláda v neděli rozhodne, zda se bude dál rozvolňovat

Epidemie koronaviru v Česku sice dál zpomaluje, ale už ne tak rychle jako v minulých dvou týdnech. Vláda v neděli posoudí aktuální vývoj nákazy a rozhodne, zda celá země po víkendu přejde na třetí stupeň v protiepidemickém systému (PES). Znamenalo by to plošné otevření všech obchodů, služeb i restaurací, i když s řadou omezení. Školy bez ohledu na rozhodnutí kabinetu budou od pondělí fungovat v režimu podle současného čtvrtého stupně.

Rizikové skóre PES, od kterého se odvíjí plán rozvolňování, zůstává pátý den na 57 bodech, tedy ve třetím z pěti stupňů pohotovosti. Tato hodnota se musí držet před přechodem k dalšímu uvolnění na stejném stupni nejméně sedm dní, nyní je Česko na čtvrté příčce škály. Dnes bylo devět krajů ve čtvrtém stupni rizika a pět regionů ve třetím. Opatření ale musí být podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) dál plošná, aby lidé nepřejížděli do obchodů či provozoven do jiných regionů.

Podnikatelské odbory dnes vyzvaly ministra zdravotnictví Blatného a celou vládu, aby nevydávala rozhodnutí týkající se podnikání ze dne na den a dala zvláště malým živnostníkům víc času na obnovení provozu. Podle opoziční ODS vláda postupuje nesmyslně, protože v případě uvolnění od pondělí budou mít podnikatelé jen několik hodin času na přípravu.

Blatný na dnešní tiskové konferenci připustil, že existuje možnost, že skóre sice bude odpovídat třetímu stupni, přesto se ale obchody v pondělí neotevřou. "Od začátku jsme říkali, že nevnímáme PSA jako robot, ale ve chvíli, kdy by sice skóre v daný den bylo takové, ale v ostatních krajích by byla situace nebezpečná, tak se můžeme rozhodnout jinak," řekl ministr.

Na konci října panovaly obavy, zda české zdravotnictví dramatický nárůst nakažených mezi pacienty i personálem zvládne. Obavy z kolapsu se nenaplnily, počet hospitalizovaných v poslední době zvolna klesá a většina nemocnic začala tento týden obnovovat normální péči, která nesouvisí s epidemií covidu-19. Plné obnovení péče bude podle odborníků ale trvat několik týdnů až měsíců.

Školy budou od pondělí fungovat v režimu podle současného čtvrtého stupně protiepidemického systému, i kdyby vláda o den dříve rozhodla o zmírnění opatření na třetí stupeň rizika nákazy, uvedlo dnes ministerstvo školství. Režim ve školách se má v budoucnu měnit vždy tak, aby školy měly zhruba týden na to se na nová pravidla připravit. V současnosti mají běžnou výuku prvňáci, druháci a speciální školy.

Od středy se mohli vrátit maturanti a praktická výuka do středních škol. Až v pondělí se obnoví prezenční výuka pro třetí až páté třídy a deváťáky. Zbytek druhého stupně se bude střídat v distanční a prezenční výuce. Přesun do třetího stupně rizika nákazy by pro základní školy zásadní změny neznamenal, ale na střední by se vrátil zbytek středoškoláků na střídavou výuku.

Stát chce nabídnout od 4. prosince všem učitelům či vychovatelům možnost nechat se zadarmo otestovat pomocí takzvaných antigenních testů. Od 18. prosince se pak počítá s testováním také ostatních zájemců. Testování pedagogů bude stát nanejvýš 70 milionů korun, náklady se uhradí ze zdravotního pojištění. Ministr tuto částku uvedl s ohledem na odhad, že na testy přijde maximálně 200.000 učitelů a dalších zaměstnanců škol. Náklady na testování veřejnosti zatím nechtěl Blatný odhadovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, koronavirus, vláda, hospodářství, obchod, infekční onemocnění, Česko, pandemie covidu-19, Jan Blatný, Protiepidemický systém České republiky, ANO 2011, ODS, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie nebrzdí tak rychle, vláda v neděli rozhodne, zda se bude dál rozvolňovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.