Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Česku začínají dnešním dnem platit nová opatření. Zakázáno je noční vycházení, omezí se prodej

Od dnešního dne v Česku začínají platit další zpřísněná opatření, která mají přispět ke snížení nárůstu počtu nakažených covidem-19. Od 21:00 do 04:59 se nesmí vycházet ven. V tuto dobu lze jít jen do práce, vykonávat venku povolání nebo venčit psa v okolí bydliště. Výjimka se vztahuje i na neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku. I dosud otevřené obchody musí zůstat od 20:00 do 05:00 zavřené, v neděli nebudou fungovat až na výjimky vůbec. Omezují se farmářské trhy. Úřady i firmy mají nařídit práci z domova, pokud je to možné.

Psa lze v noci venčit jen pět set metrů od bydliště

Zákaz prodeje se netýká lékáren či čerpacích stanic, obchodů na nádražích či letištích či prodejen ve zdravotnických zařízeních.

Výjimky z nočního zákazu vycházení se týkají jen cesty do práce či k lékaři, ochrany zdraví či majetku nebo výkonu povolání. Venčit psy lze jen do půl kilometru od domu. Lidé budou muset případně prokázat, proč z domova vyrazili. Doklad bude možné předložit i zpětně. Dále dojde k omezení péče v nemocnících i lázních a počítá se také s plošným testováním obyvatel domů seniorů.

Obchody, které fungují i nadále, mohu otevřít v pět hodin ráno a zavřít musí v osm večer. V neděli si lidé nenakoupí vůbec, bude však dále možné využít nákup jídla z okének restaurací. 

Na farmářských trzích budou jen potraviny

Nová opatření se dotkla i květinářství, ve kterých budou moci v jeden čas nakupovat maximálně dva zákazníci. Na farmářských trzích bude možné prodávat jen potraviny, a to výhradně tuzemského původu, ale ne občerstvení. Nutné bude dodržet vzdálenosti mezi stánky, na 400 metrech čtverečních nesmí být víc než dvacet lidí.

Všechna tato omezení budou platit minimálně do 3. listopadu, kdy končí nouzový stav. Ten ale bude s největší pravděpodobností prodloužen.

Vláda se rozhodla nařídit další restrikce, protože dosavadní omezení zatím podle ní k očekávanému výsledku nevedly. Cílem je, aby lidé ještě více utlumili své aktivity a kontakty s ostatními.

Panují obavy, že pokud se nárůst epidemie nepodaří zbrzdit, zanedlouho se vyčerpají kapacity zdravotního systému, ať už jde o lůžka pro vážné případy, nebo personál.

Práce z domova

Úřady, instituce i soukromé podniky by měly poslat své pracovníky na takzvaný home office, pokud je to možné. Lidé by tak měli víc pracovat z domova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, opatření, covid-19, noční vycházení, omezení prodeje, Česko, obchod, práce na dálku, farmářský trh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku začínají dnešním dnem platit nová opatření. Zakázáno je noční vycházení, omezí se prodej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.