Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pendleři musí mít možnost dojíždět za hranice do práce, říká náměstek hejtmana Ivo Grüner

Zastavit ekonomiku, přeshraniční pohyb pendlerů ani spolupráci mezi Plzeňským krajem a Bavorskem nemohou zcela zamezit opatření zaváděná v důsledku šíření covid-19 na obou stranách hranice. To říká náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner (ČSSD), který také zdůraznil, že je potřeba zajistit pendlerům možnost dojíždět za hranice do práce.

Nedávno jste se sešel s generální konzulkou ČR v Mnichově, Kristinou Larischovou. Co bylo předmětem vaší debaty?

Hlavním tématem návštěvy byla spolupráce mezi Bavorskem a Plzeňským krajem a opatřeních zaváděná v důsledku šíření covid-19 na obou stranách hranice. Přítomní se shodli na tom, že opatření musí být systematická, nemohou zcela zamezit kontaktu mezi oběma regiony, zastavit ekonomiku ani spolupráci. Důležité je, aby se při veškerém vyhodnocování používala stejná metodika a jednotlivé strany se pravidelně informovaly. Státní správa by měla dávat jasná ochranná doporučení, která by měli lidé v regionech dodržovat a nesnažit se je obcházet. Informovali jsme generální konzulku o tom, že naším zájmem je, aby přeshraniční styk fungoval co nejdéle a co nejlépe. Jsme připraveni udělat taková patření jako je větší dohled nad územím, pomoc v rámci monitoringu, v rámci odběrných míst tak, abychom nezavřeli hranice. Ne tím, že by o tom rozhodla vláda, ale tím, že ti lidé budou v případě nutnosti v karanténách.

Informace pro Čech pracující v SRN

Pokud jste v posledních 14 dnech byli v některé z rizikových oblastí, můžete do Německa vstoupit bez povinné karantény nebo bez negativního testu na koronavirus pouze tehdy, pokud patříte k určité skupině osob a zároveň nemáte příznaky nemoci COVID-19. Za takovou skupinu osob jsou považováni také přeshraniční pracovníci. To znamená, že i přeshraniční pracovníci mohou do Saska či Bavorska vstoupit bez povinné karantény a bez negativního testu na koronavirus, pokud nemají příznaky nemoci COVID19. Platí to i v případě, že bydlí v některé z rizikových oblastí. Pokud nepatříte k žádné z uvedených skupiny osob, musíte se při vstupu do Německa podrobit 14denní povinné karanténě nebo předložit potvrzení v německém nebo anglickém jazyce o negativním testu na koronavirus, který nesmí být starší než 48 hodin.

Vzhledem ke zhoršující se situaci v ČR se teď pendleři obávají toho, zda budou mít možnost jezdit dál za hranice za prací. Jsou jejich obavy oprávněné?

Pendlery vnímáme jako občany Plzeňského kraje, kteří se snaží ten náš společný prostor opravdu udělat společným. To znamená, že my chceme, aby Češi standardně pracovali v SRN, a Němci v Česku. To je snaha celého Plzeňského kraje už více než 12 let. Proto se dělají všechny ty projekty přeshraniční spolupráce, proto děláme všechny evropské dotace ve spojení s příhraničím, proto se snažíme o to, aby se mladí lidé učili německy. Pro nás je pendler člověkem, který nejlépe propaguje a reprezentuje Plzeňský kraj za hranicemi. Samozřejmě, že se teď pendleři současné situace obávají, vidí to z bavorské strany, kdy Německo vyhodnotilo situaci naši zemi jako špatnou. Mají strach z odvetných akcí z naší strany. Vnímají tu situaci velmi intenzivně. Připravujeme jednání se zástupci pendlerů, chceme spolupracovat a pomáhat jim. Už jsem o tom diskutoval s ministrem zahraničních věcí, kde jsme si jasně řekli, že nejen pro Plzeňský kraj, ale i pro celou ČR je z ekonomického hlediska strašně důležité spojení našeho kraje a Bavorska. Byli bychom strašně rádi, kdyby to takto vnímala i naše vláda, ale i vláda v Berlíně i regionální vláda v Mnichově.

Obešlo by se Německo bez našich pendlerů?

Naši lidé, kteří v SRN pracují, tak pracují v kritické infrastruktuře. Mnozí pracují v sociálních službách, nemocnicích, v ambulancích, dále je tam mnoho lidí pracujících ve službách nebo pro seniory. Stejně jako my na české straně bychom nechtěli, aby nám zkolabovalo zdravotnictví a sociální systém, tak to samé nemůžeme my chtít po bavorské straně. Myslím si, že ta spolupráce je natolik významná a natolik důležitá, že musíme táhnout všichni za jeden provaz.

Na jaře byli některými politiky obviňováni pendleři z toho, že k nám zavlekli covid-19, ale ukázalo se, že to nebyla tak úplně pravda.

Myslím si, že to zhodnocení situace na jaře, nemělo s pendlery téměř nic společného. Většinově to byly problémy, které nastaly poté, co se vrátili občané příhraničí z dovolené v Itálii a z dalších zemí. Hlavně šlo o ten známý chodský bál, odkud se nákaza nejvíce rozšířila. Když se teď podíváme na příhraničí, Domažlicko a Tachovsko a částečně i na Klatovsko, tak zjišťujeme, že tam je mnohme méně nemocných, než v okresech, které nejsou u hranic. Ti lidé si toho, že mohou pracovat v Bavorsku váží a chovají se naprosto příkladně. Ta opatření na bavorské straně byla celé léto daleko přísnější než na české straně.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, pendleři, Ivo Grüner, práce v příhraničí, testování, Plzeňský kraj, COVID-19, Bavorsko, Německo, Česko, ČSSD, karanténa, vláda, Mnichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pendleři musí mít možnost dojíždět za hranice do práce, říká náměstek hejtmana Ivo Grüner  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.