Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hromadí se vám ve skříni věci, které nenosíte? Zkuste Swap a pošlete je dál

Nové a skoro nenošené oblečení, které akorát zabírá místo ve skříni. Která z nás by to neznala. Jenže, co s tím? Vyhodit takové kousky je mnohdy škoda, a proto je tu Swap! Tedy akce s podtitulem „Přines, vyměň, odnes, recykluj," a o to také jde. Věci z druhé ruky totiž nemusí být vždy špatné.

Už popáté se koná v areálu DEPO2015 swapovací akce. Nemuseli jsme ani dlouho přemýšlet kudy se vydat. Proud lidí ověšených napěchovanými taškami plných oblečení jasně udával směr. Uvnitř už stála pěkná fronta a množství oblečení tvořilo solidní hromady.

„Dostali jsme se k tomu tak, že se nám myšlenka swapu líbila už delší dobu, protože jsme věděli, že to funguje v zahraničí. Pak jsem se seznámili s Luckou Poubovou, která založila Swap Prague. Dali jsme se s ní dohromady a ona nám dala nějaké první know-how, jak nejlépe ty swapy dělat a jak si ušetřit zbytečné ztráty při pořádání prvních akcí,“ popisuje začátky jedna z organizátorek Petra Krákorová.

Stačilo už tedy najít dobrovolnice a pustit se do díla. Pravidla jsou jednoduchá. Máte doma neobnošené oblečení, které víte, že už na sebe nevezmete? Pošlete ho dál. A nemusí jít čistě o dámské oblečení, vítáné jsou i pánské nebo dětské kousky. Ideální je věci předem vyprat a vyžehlit.

„V praxi to funguje tak, že člověk doma vytřídí hezké oblečení, snažíme se swapovat opravdu to pěkné. Pokud někdo přinese oblečení horší, tak s ním tu tašku probereme a jeho necháme vytřídit to hezké, co jde na swap, a to horší tak rovnou dáváme do pytlů pro Armádu spásy. Takže nám předá oblečení a zaplatí registrační poplatek 100 korun na pokrytí těch nejnutnějších nákladů. To oblečení zvážíme, protože se snažíme držet i nějakou edukační linii, kolik se toho oblečení vybere a dostane zpět do oběhu,“ přibližuje Krákorová.

Haldy oblečení pak dobrovolnice přetřídí a nosí na takzvaný plac, kde si lidé mohou vybírat, co si odnesou domů. „Kolik mi toho prošlo rukama? To se nedá říct, je toho strasně moc," říká jedna z dobrovolnic.

Žádné kus za kus tu nečekejte. Kdo přijde a zaplatí vstupní poplatek si pak může odnést deset kousků od dámského, pánského a dětského oblečení včetně doplňků. Také není podmínkou, že za každou cenu musíte něco přinést.

„Už jsem byla třikrát na této akci. Vyměnila jsem tak nějak všechno. Teď akorát koukám na kraťasy, ale víte co, nejdu vyloženě po něčem konkrétním, ale co mi tak cvrkne a co mi hlavně padne,“ uvedla se smíchem jedna z dam, která na akci dorazila.

Za tu chvilku, co jsme na místě strávili se nejvíce zaprášilo po letním oblečení jako jsou šaty, topy nebo kraťasy. Zájem je podle pořadatelů čím dál vyšší i přesto, že jim letošní plány zhatila pandemie. Pokud bude situace přát, uspořádají další swapování na podzim.

„Je vidět, že lidé získávají to povědomí o tom, že je fajn dávat to zboží zpět do oběhu a nekupovat pořád nové a nové věci. Když to jsou hodně špatné věci, tak i to zužitkujeme, protože se z nich dělají čistící hadry do fabrik,“ dodala Krákorová.

Zásady dobrého swapera

Swaper ví, že výměna je nejšetrnější a nejúčinnějším způsobem ekologického získávání věcí.

Na výměnu noste věci jen ve skvělém stavu. Zkrátka takové, které byste třeba darovali svým přátelům.

Cílem je hlavně udělat radost ostatním a zbavit se věcí smysluplně.

Odneste si jen věci, které víte, že využijete.

Na místě buďte ohleduplní k ostatním.

Swap není jen zábava, ale i životní styl, kde se dá zažít spousta adrenalinu. Třeba když objevíte nějaký opravdový módní skvost.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová / SWAP Plzeň

Štítky Swap, móda, oblečení, DEPO2015, Plzeň, nákupy, recyklace, Armáda spásy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hromadí se vám ve skříni věci, které nenosíte? Zkuste Swap a pošlete je dál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.