Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zaměstnanci Pilsen Steel se mohou od pondělí hlásit o dlužné mzdy

Zaměstnanci plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, které v lednu zastavily výrobu a jsou v insolvenčním řízení, se mohou od pondělí do středy přihlásit na úřadu práce o vyplacení dlužných mezd za březen a duben. Úřad zřídí ve firmě mobilní kancelář, která bude fungovat v pondělí 20. května od 08:00 do 17:00, v úterý od 8:00 do 13:00 a ve středu 22. května od 08:00 do 17:00, řekla předsedkyně odborů Ivanka Smolková.

"Zaměstnanci budou moci odevzdávat své žádosti o uspokojení splatných mzdových nároků za březen a duben. Formuláře dostanou přímo na pracovišti," řekl ředitel plzeňské pobočky úřadu práce Zdeněk Novotný. Zákonná lhůta k uplatnění nároků končí 8. července. Lidé jsou od ledna doma a mají dostávat 75 procent mzdy.

Podle Novotného je nutné podat žádost písemně. Lidé musí prokázat, jak dlouho mají pracovní poměr, existenci dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. "Budou potřebovat inkriminované výplatní pásky a zřejmě budou muset mít ze mzdové účtárny potvrzení o nevyplacené částce," řekla Smolková. Úřad práce bude vyplácet mzdu pouze tarifní nebo hodinovou, ale neuhradí benefity, které mají lidé běžně v pásce označené. Dlužné peníze nedostanou na místě, úřad práce musí nejdříve žádosti zpracovat. "Pracovníci úřadu práce lidem na místě se vším poradí, hlavně se správným vyplněním formuláře, aby už nemuseli jezdit na úřad. Velmi jejich přístup oceňujeme," řekla Smolková.

Mobilní kancelář bude v prvním patře budovy 10 ve dvou školicích místnostech. Lidé by měli být vedoucími provozů SMS zprávami zváni podle harmonogramu. Smolková odhadla, že postupně přijde asi 550 zaměstnanců, protože někteří už mohli ve čtvrtek nebo dnes podat výpověď. Nevyplatí-li totiž podnik třeba jen část mzdy do konce následujícího měsíce, může zaměstnanec po uplynutí 15. dne dalšího měsíce hned zrušit pracovní poměr.

Smolková to nedoporučuje, protože úřad práce vyplatí dlužnou mzdu i bez toho. Pokud zaměstnanci ukončí pracovní poměr, nabídne jim úřad evidenci a zprostředkování zaměstnání. Podle Novotného trvá velký zájem firem o pracovníky v technických oborech a mnozí z Pilsen Steel by v regionu našli uplatnění.

Právník regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO Vladimír Štich uvedl, že firma, jejíž stoprocentní obchodní podíl vlastní ruský podnikatel Igor Šamis, nemá na mzdy peníze. Věřitelé přihlásili pohledávky téměř sedm miliard korun. K největším patří ruské banky - Mezinárodní investiční banka (MIB) a VEB Kapital, dcera ruské státní Vněšekonombanky, která loni přestala Pilsen Steel financovat. Odboráři budou jednat 21. května ve 12:00 v Praze s novým ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO).

Krajský soud v Plzni bude 19. června rozhodovat, kteří věřitelé mají na vyplacení pohledávek nárok, jmenuje definitivního insolvenčního správce a zvolí řádný věřitelský výbor.

Autoři | Foto Pilsen Steel

Štítky ČR, hutě, zaměstnanost, odbory, firmy, Pilsen Steel, Plzeň, mzda, Úřad práce České republiky, Zdeněk Novotný, pracovní poměr, Karel Havlíček, ANO 2011, Mezinárodní investiční banka, Krajský soud v Plzni, VEBA, textilní závody a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnanci Pilsen Steel se mohou od pondělí hlásit o dlužné mzdy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.