Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sadový okruh v centru Plzně je plný květin, poprvé se objevila i okrasná zelenina

Kolem historického jádra Plzně je v sadovém okruhu 528 metrů čtverečních záhonů. Zahradníci na nich každý rok střídavě vysazují jarní cibuloviny a letničky. Jejich sezona právě začala. Záhony jsou teď plné květin. Ale poprvé se na nich objevila i okrasná zelenina.

„Letničky už jsou vysázeny. Vždy koncem května vystřídají jarní cibuloviny, které jsou v té době už po odkvětu. Cibuloviny vysazujeme v polovině října předchozího roku,“ uvedl Pavel Šindelář (ODS), technický náměstek primátora města Plzně, do jehož gesce spadá také péče o městskou zeleň. „Každý rok vysázíme okolo 8,5 tisíce letniček, které mají velmi detailně navrženou barevnou koncepci. Při osazování je nutné brát v potaz nejen barvy rostlin, ale i nároky jednotlivých druhů, například na zastínění,“ vysvětlil Pavel Šindelář.

Lidé se při letní procházce sadovým okruhem mohou setkat například s aksamitníky, na záhonech jsou i krásenky, sporýše nebo šalvěj, která je letos vysázena v barevných spektrech od bílé až po tmavě fialovou. „A letos jsme využili i okrasné kultivary zeleniny. Například ve Smetanových sadech to je kapusta kadeřávek se sytě fialovými listy a mangold s jasně červenými řapíky listů,“ upozornila Irena Tolarová, vedoucí Úseku koncepce zeleně Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP). Nechybí ani okrasná travina dochan nebo okrasná kopřiva.

Aby vynikla krása letničkových záhonů, musí se o ně náležitě pečovat. Během sezony se až osmkrát plejí, přihnojují a odstraňují se odkvetlé části. Pravidelnou zálivku záhonů i trávníků v celém sadovém okruhu zajišťuje automatická závlaha. Většinu sadového okruhu zavlažuje voda čerpaná z řeky Mže, pouze část Kopeckého sadů a sady Smetanovy vodou z vodovodního řadu.

V sadovém okruhu je však také 2,5 tisíce metrů čtverečních trvalkových záhonů, keřové výsadby, živých plotů nebo popínavých rostlin, například loubí v Šafaříkových a Křižíkových sadech. V Mlýnské strouze jsou zase vodní a bahenní rostliny. Stejně jako v minulých letech nechybí ani letos v Plzni oblíbená datumovka z netřesků ve Smetanových sadech, která se denně aktualizuje.  

Travnaté plochy v sadovém okruhu město udržuje jako pobytové trávníky. Slouží tedy k posezení, poležení, konají se na nich i kulturně společenské akce. „V sezoně je sečeme jedenkrát týdně, zpravidla ve čtvrtek. Kromě toho dvakrát ročně provádíme vertikutaci, tedy prořezání a provzdušnění travního drnu, které podporují odnožování travin a udržují hustý a souvislý porost. Takový trávník je pak schopen odolat i intenzivní zátěži jakou představují právě některé hromadné akce,“ popsala péči o trávníky v centru města Irena Tolarová.

Správa veřejného statku vedle sadového okruhu pečuje také o velké parky, jako jsou Borský a Lochotínský park, Park Homolka, park U Košuteckého jezírka nebo parkové náměstí Mikulášské či hřbitovy Mikulášský a U Všech svatých. „I v těchto parcích se staráme o pravidelnou a systematickou údržbu. Seč trávníků v nich však není tak častá jako v sadovém okruhu v centru města,“ podotkla Irena Tolarová. Dodala, že v Lochotínském a v Borském parku ponechává město pro květnou louku část travnatých ploch, která se intenzivně nevyužívá k rekreaci.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky letničky, sadový okruh, květiny, okrasná zelenina, záhony, Plzeň, zelenina, záhon, trávník, sad, Pavel Šindelář, ODS, svátek Všech svatých

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sadový okruh v centru Plzně je plný květin, poprvé se objevila i okrasná zelenina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.