Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Slavnosti svobody se uskuteční jen virtuálně, veteráni z USA a z Belgie se připojí on-line

Plánové pompézní květnové Slavnosti svobody u příležitosti 75. výročí osvobození Plzně znemožnila pandemie koronaviru. Události si město připomene internetovým vysíláním z areálu DEPO2015. Tam vznikne studio Slavností svobody, které bude v neděli 3. května vysílat živě prostřednictvím webu slavnostisvobody.cz, Facebooku i YouTube.

Od jedenácti hodin, tedy v čase, kdy měl vyjet Convoy of Liberty, nabídne rozhovory se zástupci klubů vojenské historie, s historiky, pamětníky i umělci. V plánu je i on-line spojení přímo s veterány v USA a Belgii. Vysílání Plzeň zajistí i 6. května od pomníku Díky, Ameriko!, kam zástupci města, velvyslanec USA a velvyslanec Belgického království položí květiny.  

„Přijmout rozhodnutí o zrušení Slavnostní svobody v rozsahu, v jakém jsme je původně připravili, bylo pro nás skutečně těžké. Protože jsme se nemohli smířit s myšlenkou, že by připomenutí osvobození vůbec nebylo, zajistíme speciální vysílání 3. a 6. května. Sice skromněji, avšak zajímavě osvobození našeho města oslavíme,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa (ODS). Živé vysílání může sledovat každý, kdo má přístup k internetu, a to z různých koutů republiky i světa.

Na přípravě obsahu vysílání se podílejí členové týmu Slavností svobody, zástupci Patton Memorial Plzeň, klub Tommy and Yankee a klub 16. obrněné divize a další členové klubů vojenské historie. „Účast přislíbil režisér Václav Marhoul s kolegy z plzeňského Military Car Clubu či Jiří Langmajer, bývalý sólista opery Divadla J. K. Tyla a syn amerického vojáka. Příběhy pamětníků bude prezentovat Martin Kroupa z organizace Post Bellum,“ doplnila Jana Komišová. V odpoledních hodinách je plánováno on-line spojení s veterány v USA a Belgii.

Nedělní přenos doplní další vysílání, které se uskuteční v podvečer 6. května 2020 od pomníku Díky, Ameriko!, kde během dne postupně zástupci města, velvyslanec USA a velvyslanec Belgického království položí květiny u příležitosti uctění 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou. Město Plzeň žádá všechny, kdo by chtěli osobně uctít toto výročí položením květin u pomníků, aby tak činili individuálně, k pomníkům přistupovali jednotlivě, s respektem ke všem vládním nařízením.

Původně připravované Slavnosti svobody 2020 přesunují organizátoři na rok 2021, kdy si město ve dnech 6. až 9.  května mimořádným programem připomene osvobození v duchu 75+1.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Slavnosti svobody, oslavy osvobození, primátor Baxa, koronavirus, veteráni, američtí veteráni, USA, slavnost, Plzeň, Belgie, válečný veterán, pomník, pandemie covidu-19, Facebook, YouTube, Martin Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnosti svobody se uskuteční jen virtuálně, veteráni z USA a z Belgie se připojí on-line  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.