Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Čtveřice medvědů v plzeňské zoo se probudila ze zimního spánku a už dovádí ve výběhu

Ze zimního spánku se definitivně probudila čtveřice medvědů v Plzeňské zoo. Postupně vylezli ze svých doupat a teď už se vesele prohánějí ve svém venkovním výběhu a jejich ošetřovatelé je pomalu začínají rozkrmovat. K zimnímu spánku se ukládají tradičně v prosinci před Vánocemi.

Nejstarším medvědem celé tlupy je osmatřicetiletý Pišta, který je zároveň nejstarším medvědem hnědým brtníkem v celé republice. Dále jsou ve skupině dvě televizní hvězdy známé z večerníčků filmaře Václava Chaloupka, sedmnáctiletí sourozenci Eliška s Honzíkem. Skupinu pak doplňuje o deset let starší Miki.  

„Pišta je od skupiny oddělen, hektarový výběh vybudovaný v roce 1988 si užívá trojice Miki, Honzík a Eliška,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba. Pohublí medvědi jsou po dlouhých měsících zimního spánku nerozežraní. Chovatelé je nyní začínají pomalu rozkrmovat. Nejdříve dostávali huňáči jen piškoty s trochou ovoce a zeleniny, teď už mohou i pečivo. Na přilešení nechybí ani med.

Na medvědy do plzeňské zoo se občas přijde podívat i filmař a současný senátor Václav Chaloupek. „Je o ně v zoo velmi dobře postaráno, letos jsem bohužel nebyl přítomen u jejich probuzení. Jak Honzík, tak i Eliška na mě vždy reagují, když se na přijdu podívat, stále mě poznávají. A ze všech tří skupin medvědů, se kterými jsem v průběhu let natáčel, jsou nejklidnější a nejhodnější,“ řekl Václav Chaloupek.

Nejčastěji ovšem jezdí filmař navštěvovat „své“ nejstarší filmové medvědy, kteří žijí v Berouně a je jim už 20 let. S těmi si vytvořil absolutně nejsilnější pouto. Další jeho sedmileté filmové medvědí hvězdy žijí na hradu Točník.     

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková/ZOO Plzeň

Štítky Zoo Plzeň, medvědi, zimní spánek, probuzení, Martin Vobruba, Václav Chaloupek, medvěd, hibernace, Vánoce, Václav Chaloupka, filmař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtveřice medvědů v plzeňské zoo se probudila ze zimního spánku a už dovádí ve výběhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.