Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Přehlednější web pro seniory a občany s handicapem spustilo město Plzeň. Nabízí i funkci čtení textu nahlas

Zjednodušené zobrazení svých webových stránek spustilo město Plzeň. Uzpůsobením webu myslí na starší občany a osoby s handicapem, pro které může být složité, zorientovat se v klasickém zobrazení. Obsah městského portálu zůstává stejný, po přepnutí tlačítkem umístěným v horní části hlavní stránky se změní jen grafická podoba. Je jednodušší a přehlednější, snazší pro orientaci. Nabízí také funkci čtení textu nahlas, která nově doplnila i standardní zobrazení městského webu.

„Webové stránky města www.plzen.eu mají sloužit všem občanům. Naší snahou proto bylo přiblížit web i starším lidem a těm, pro které je těžké se v informacích zorientovat. Pomáháme osobám se zrakovým či jiným handicapem nebo se specifickou poruchou čtení. Web města je zase o něco víc přívětivější a uživatelsky vstřícnější než dosud,“ řekl radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Daniel Kůs (Piráti).

V čem se liší zjednodušené zobrazení webových stránek od toho klasického, vysvětlil ředitel SITMP Luděk Šantora: „Toto bezbariérové zobrazení potlačuje grafickou podobu webu. Obrázky návštěvníka neruší, zbytečně neupoutávají jeho pozornost. Stránka nevybízí k žádné interaktivitě, není zde rozbalovací menu, které by mohlo člověka zaskočit. Stejný obsah je tady rozdělen a abecedně seřazen do jednoduchých kapitol, které návštěvníka přímočaře vedou k tomu, co na webu hledá. Každá podstránka pak obsahuje barevně odlišené tlačítko pro návrat na hlavní stranu.“

Především pro osoby se zrakovým handicapem je určena možnost změnit velikost písma nebo funkce čtení textu nahlas, která převádí textový výstup na řeč. Tuto novinku spustila SITMP i pro standardní zobrazení webu www.plzen.eu.

Pokud by se někdo ani v tomto jednoduchém zobrazení webových stránek neorientoval, je v každém zápatí zřetelně uvedeno telefonní číslo na Kontaktní centrum města Plzně, kde mu operátorky poradí nebo vyhledají požadovanou informaci. Letos v květnu bylo město Plzeň za svůj web oceněno prvním místem v celorepublikové soutěži Zlatý erb.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky web města, jednodušší používání, zobrazení stránek, web, funkce čtení textu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehlednější web pro seniory a občany s handicapem spustilo město Plzeň. Nabízí i funkci čtení textu nahlas  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.