Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

František Radkovský se přesně před třiceti lety stal biskupem, dnes žije na faře v Karlových Varech

Emeritní plzeňský biskup přijal biskupské svěcení 7. dubna 1990 z rukou pražského arcibiskupa kardinála Františka Tomáška. Jeho biskupské heslo zní „Uvěřili jsme v lásku.“ V roce 2016 biskup předal diecézi svému nástupci Tomášovi Holubovi.

Dnes je to přesně 30 let, kdy František Radkovský přijal biskupské svěcení z rukou pražského arcibiskupa kardinála Františka Tomáška. O tři roky později byl papežem Janem Pavlem II. jmenován prvním biskupem plzeňským.

„Za biskupské heslo si František Radkovský zvolil slova z 1. listu apoštola Jana: „Uvěřili jsme v lásku,“ uvedl mluvčí Plzeňské diecéze Pavel Říha.

Emeritní biskup František Radkovský patřil po dlouhá léta k velmi oblíbeným církevním hodnostářům a to jak v Plzeňském, tak i v Karlovarském kraji. V Karlových Varech například každoročně žehnal pramenům při slavnostním zahájení lázeňské sezony.

V roce 2016 předal biskup František diecézi svému nástupci biskupu Tomášovi a před dvěma lety se přestěhoval na faru do Karlových Varů.

„Milý biskupe Františku, děkuji s Tebou za 30 let Tvé biskupské služby. Děkuji za svědectví autentické víry a láskyplného srdce. Děkuji za bratrskou a podporující spolupráci od chvíle, kdy jsem z Tvých rukou převzal zodpovědnost za diecézi, u jejíhož zrodu jsi stál. Prosím dobrého Boha, aby Tě i nadále zahrnoval svým požehnáním a odplatil Ti hojně veškerou Tvoji lásku a starostlivost, s kterou  věrně vykonáváš svou  pastýřskou službu,“ poděkoval Tomáš Holub svému předchůdci.

A jak se daří samotnému Františku Radkovskému na faře v Karlových Varech – Rybářích?

„Podle mých informací se mu daří velmi dobře. Společně s dalšími obyvateli fary vysílá každý den na sociálních sítích on-line mši svatou nebo modlitbu chval a připravuje se na Velikonoce. Ty budou v Karlových Varech, stejně jako v ostatních městech, probíhat netradičně, protože kostely jsou zavřené,“ dodal mluvčí diecéze.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky církev, biskup, fara, Karlovy Vary, Velikonoce, František Radkovský, láska, František Tomášek, Tomáš Holub, Jan Pavel II., Diecéze plzeňská, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Radkovský se přesně před třiceti lety stal biskupem, dnes žije na faře v Karlových Varech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.