Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Pátek 2. srpna 2024  |  Svátek má Gustav
Bez reklam

Obraz Panny Marie začal ronit krev a způsobilo to poprask. Církev zázrak rychle uznala a sláva se šířila do celého světa

Krev začal náhle ronit obraz Panny Marie, který měl doma v Klatovech místní krejčí Ondřej Hiršperger. Stalo se tak 8. července 1685 a zprávy o mariánském zázraku se tehdy i bez dnešních sociálních sítí šířily doslova jako blesk po celé zemi. Na základě výpovědí očitých svědků tehdy církev nezvykle rychle zázrak uznala. Obraz začal uzdravovat nemocné, jeho sláva rostla a rostly zisky města i jeho občanů. Každoročně se v Klatovech koná o pouti procesí, kdy se obraz s velkou slávou nese ulicemi. Vidět ho můžete v sobotu 13. července.

Obraz Panny Marie Klatovské je kopií ještě slavnějšího obrazu Madonna del Sangue z italské vesnice Re u jezera Lago Maggiore. Italský originál začal ronit krev v dubnu 1494. Madona na obrazu krvácela z rány na čele a krev hojně tekla ještě dalších 20 dní. I tento obraz začal zázračně léčit nemocné. Kopii zázračného obrazu přivezl do Klatov italský komínář Bartoloměj Rizzolti, který se ve městě usadil a získal zde i značné jmění. Obraz získal z rodné osady Re jako dědictví po rodičích. Obraz po jeho smrti v roce 1675 pak zdědila jeho schovanka, která se stala manželkou krejčího Hiršpergera, který naopak nebyl příliš úspěšným měšťanem.

Zázračnou moc originálního obrazu krejčí Hiršperger samozřejmě dobře znal. Před svým obrazem se modlil za zdraví své rodiny i dalších osob. Můžeme jen spekulovat o tom, zda krejčí dospěl k závěru, že když mohl krvácet originální obraz Madony, mohla by krvácet i kopie. Jeho obraz by tak získal zázračné schopnosti. Když se 8. července 1865 vrátila manželka krejčího domů z kostela, spatřila svého muže, jak se modlí před svatým obrazem. Náhle Ondřej na manželku zavolal, ať se jde podívat na obraz. Na čele Madony spatřila rudou krůpěj velikosti hrachu. Žena okamžitě vyběhla zburcovat sousedy. Když přiběhli do chalupy další lidé viděli stékat z obrazu už dvě krůpěje. Ty následně obtiskli na papírek. Zpráva o zázraku se okamžitě rozkřikla po městě. Obraz se přenesl do farního kostela, kde byl vystaven a střídaly se před ním davy lidí.

Několik očitých svědků zázračného úkazu pak vypovídalo před váženou církevní komisí, která do Klatov přijela v příštích dnech. Po dvou dnech výslechů svědků byl jev v září 1685 oficiálně a nezvykle hladce uznán jako zázrak. Sláva zázračného obrazu se tak mohla šířit do širokého okolí. Klatovský magistrát mezitím získal darem obraz od rodiny krejčího.

Podnikavý měšťan ale rozhodně nepřišel zkrátka. Stal se totiž opatrovníkem obrazu, za což mu náležel velmi slušný plat a získal i další majetky. Na místě jeho původní chalupy vznikla kaple Chaloupka. Zázračný obraz Panny Marie Klatovské je umístěn v klatovském arciděkanském kostele Narození Panny Marie. Následující rok po uznání zázraku se konala druhou červencovou neděli první pouť k obrazu. Díky přílivu poutníků začalo město Klatovy z jejich peněz nebývale vzkvétat. Tradice přetrvává po staletích dodnes. V procesí se nosí kopie zázračného obrazu. Obrazu se připisují mnohá zázračná uzdravení zejména neplodných párů, slouží také k ochraně dětí a matek.

Vědci zkoumali vzorky odebrané z obrazu

Slavný obraz Panny Marie Klatovské se ovšem stal i předmětem vědeckého zkoumání. Hematolog Josef Časta objevil v roce 1985 na vzorcích odebraných z obrazu z čela Panny Marie lidskou krev. Podle analýzy se jedná o krev skupiny AB. V roce 2006 podrobil obraz testům tým kriminalistů. Žádné stopy krve se ale nepodařilo najít. Dva vzorky odebrané stěrem z míst obrazu, kde byla patrná stopa po stékání neznámé tmavé kapaliny, obsahovaly mužský profil DNA. Ve zbylých dvou pak byl smíšený profil DNA více než jedné osoby. S největší pravděpodobností se ale jedná o pozdější vnější kontaminaci obrazu, například potem z rukou či slinami.

Pro věřící osoby si ovšem Panna Marie Klatovská stále uchovává svůj nezpochybnitelný a obrovský duchovní význam, jejíž věhlas přesáhl hranice Česka.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slavomír Beneš | Zdroj Klatovy moje městečko

Štítky mariánský zázrak, Panna Marie, Madona, obraz ronil krev, církevní procesí, pouť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obraz Panny Marie začal ronit krev a způsobilo to poprask. Církev zázrak rychle uznala a sláva se šířila do celého světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.