Počasí dnes26 °C, zítra31 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Zemřel lékař Petr Hora, zakladatel a emeritní náčelník letecké záchranné služby Kryštof 7

Po těžké, několikaměsíční nemoci, zemřel ve věku 79 let lékař Petr Hora, emeritní náčelník Letecké záchranné služby Kryštof 7. Odešel tak zakladatel letecké záchranné služby v Plzeňském kraji, kterému vděčí za život celá řada osob. Primář Petr Hora byl také velkou osobností v oblasti české urgentní medicíny.

„Jsou chvíle, kdy i literátům dochází slova. Protože pro slzy nevidí na papír či monitor. Primář a plukovník Petr Hora byl nejen mým dlouholetým kolegou, kamarádem, přítelem i nadřízeným, ale také pracovním a životním rádcem. Přirozenou osobností a studnicí moudrosti. Člověkem lidsky lidským. Jedním z těch, jehož autoritou nemusel nikdo jmenovat, on jí zkrátka byl,“ uvedl za krajskou záchrannou službu Vítězslav Sladký.

V osobnosti Petra Hory odešel vynikající anesteziolog, intenzivista, ale také chápavý, empatický a charismatický přítel, na kterého byl stoprocentní spoleh. Svůj profesní život spojil s urgentní medicínou. Profesně působil od roku 1969 jako lékař OUNZ Tachov mimo jiné v Nemocnici v Plané u Mariánských Lázní, kde v roce 1990 spoluzaložil Leteckou záchrannou službu Kryštof 7, která se následně přesunula na letiště v Líních u Plzně pod křídly Armády České republiky.

„Dále Petr sloužil jako lékař na výjezdové základně ZZS PK ve Stříbře a v období od března 2007 do srpna roku 2016. V Lednu 2008 se ujal pozice vedoucího lékaře zdravotnického operačního střediska ZZS PK, kde působil do 31. srpna 2009. Se stomatoložkou MUDr. Pavlou Horovou vychoval dceru a syna, oba znamenité lékaře,“ zavzpomínal na svého kolegu Vítězslav Sladký.

Poslední rozloučení s urnou se uskuteční v neděli 21. července 2024 ve 14 hodin v kostele Všech svatých ve Stříbře. Rodina zesnulého prosí, aby smuteční hosté zvážili namísto květinových darů příspěvek na Hospic svatého Lazara, který se o Petra Horu v posledních měsících a týdnech života s nesmírnou péči staral.

Milý Petře, neskonale si vážím Tvé práce, ale také všech rad, které jsi mi kdy do života dal. A nejsem sám. Jsou nás zástupy, mých kolegů ze ZZS, LZS i nemocnic. Přejeme Tvé duši věčný klid. Zachránil jsi tisíce lidí. A andělé přece neumírají, jen si tak na chvíli odskočí odpočinout. Jednou se zase potkáme a dáme si sklenku dobrého vína. Ze srdce Vítězslav Sladký a kolektiv ZZS PK.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Zdravotně záchranná služba Plzeňského kraje

Štítky smuteční oznámení, Petr Hora, lékař Petr hora, zakladatel letecké záchranné služby, letecká záchranka, LZSPK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel lékař Petr Hora, zakladatel a emeritní náčelník letecké záchranné služby Kryštof 7  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.