Počasí dnes25 °C, zítra20 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Suché stromy ohrožující značené turistické cesty na Šumavě se musí pokácet. Letos už jich šlo k zemi 6000

Více než 62 tisíc suchých stromů stojících podél značených turistických tras, cyklostezek, cyklotras a běžeckých tras, pokácela od roku 2005 Správa Národního parku Šumava. Jednalo se o souše, které se nacházely v takovém stádiu tlení, že u nich hrozil pád. Ve snižování rizika pádu souší se pokračuje i letos. Za půl roku správa porazila přes 6000 suchých stromů.

„S touto činností jsme začali bezmála před dvaceti lety, kdy jsme pokáceli 494 souší a to na Modravsku a Stožecku. V následujících letech množství pokácených souší kolísalo především v závislosti na velikosti bezzásahových území a na míře rozvoje kůrovců v nich. Například v roce 2007, kdy se Šumavou prohnal orkán Kyrill, jsme pokáceli pouze 123 nebezpečných souší. Naopak v roce 2011, kdy vrcholila kůrovcová gradace po orkánu, jich bylo přes šest tisíc. Nejvíce stromů hrozících pádem jsme zatím pokáceli loni. Bylo jich více než 16 000,“ vzpomíná náměstek ředitele Správy NP Šumava Jan Kozel.

Souše ohrožující pádem turistické cesty evidují lesníci na celém území národního parku pravidelně, i několikrát v roce. Nejedná se přitom pouze o suché stromy v bezzásahových oblastech, ale také o stromy, které jsou poškozené větrem, nalomené námrazou, jsou polovyvrácené, apod. V případě souší se za nebezpečné považují takové, jejichž tlení je již v takové fázi, že hrozí neočekávaný pád kdykoli, třeba i za bezvětří.

„V zásahových oblastech NP se poškozené stromy pokácí, zpracují a většina jejich dřeva se odveze. V bezzásahových lokalitách se stromy obvykle ponechávají na místě celé k zetlení tak, aby se snížilo nebezpečí okolo turistických cest,“ vysvětluje Jan Kozel.

„Je však nutné uvědomit si, že všude v národním parku je potřeba chovat se obezřetně a dbát zvýšeného nebezpečí pádu stromů. Správa Národního parku Šumava kácením nebezpečných stromů může riziko pouze snížit, nikoliv však úplně eliminovat. To by nesměly podél cest zůstávat vůbec žádné stromy, které by mohly dopadnout na turistickou trasu,“ dodává.

V některých případech však pokácení souší podél turistických tras není možné z důvodu ochrany přírody. Aktuálně to jsou pouze tři místa na území NP Šumava: na zelené turistické trase od Paštěckého mostu směrem k Paštím, na Seitzově cestě pod Smrčinou, a to v úseku žlutě značené turistické trasy a nově od 15. června v oblasti Žďárku nedaleko Strážného, kde na vrcholu Žďárecké hory je jeden z informačních panelů naučné stezky okolo Strážného.

„V případě těchto tří lokalit by pokácení všech potenciálně nebezpečných souší znamenalo podstatnou změnu struktury a funkce ekosystému. To vylučuje zákon o ochraně přírody, a proto jsou tato tři místa nepřístupná,“ vysvětluje Jan Kozel.

Stromy se kácí i v těchto dnech

Turistickou trasu z Pašteckého mostu na Paště Správa NP Šumava ve spolupráci s Klubem českých turistů nahradila novou trasou vedoucí z Klášterského mlýna přes Malý Radkov a Velký Babylon k Paštím. Saitzovu cestu, která propojuje rozcestí u Klápy s rozcestím Medvědí Potok, je možné obejít po modře značené turistické trase a v případě Žďárku není možné navštívit jedno z patnácti zastavení na naučné stezce Pohanské kameny.

„Tato omezení nás samozřejmě mrzí, ale jsou nezbytná. Proto k nim přistupujeme opravdu pouze výjimečně, jak je znatelné z toho nízkého počtu uzavírek. Navíc opatření nejsou trvalá. Když nebezpečí pomine, tedy když dojde k pádu většiny souší, trasy budou uvolněny a bude možné je opět otevřít veřejnosti,“ zmiňuje mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

„Je ale opět nutné připomenout, že i když se snažíme snižovat riziko pádu stromů, jejich částí a také souší, neznamená to, že riziko neexistuje. Vstup do lesů nejen Národního parku Šumava s sebou nese vždy určitá rizika a je třeba být vždy obezřetný,“ uzavírá Jan Dvořák.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky kácení stromů, suché stromy, NP Šumava, turistické cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Suché stromy ohrožující značené turistické cesty na Šumavě se musí pokácet. Letos už jich šlo k zemi 6000  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.