Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dva pivovary, jedno pivo. Budějovický Budvar představil letní limitku Na Pool uvařenou s minipivovarem Dva kohouti

PR článek

Sládci Petr Košin z Budvaru a Lukáš Tomsa z karlínského minipivovaru Dva kohouti, který je součástí skupiny Ambiente, se znají už nějaký ten pátek a navzájem si padli do oka. Stejně jako jejich pivovary. A tak vznikla myšlenka na společné pivo. Sládci dali hlavy i ruce dohromady a výsledkem společného vaření je nová letní limitovaná edice Na Pool. Pivo ve stylu IPL je lehké, osvěžující a ideální na léto.

Budějovický Budvar a Dva kohouti. Dva odlišné pivovary, dva různé pivní styly a jedno společné pivo – letní limitka Na Pool. Mohli byste stručně popsat, o jaké pivo se jedná a co od něj mohou lidé očekávat?
Petr: Limitka Na Pool je za studena chmelené a spodně kvašené pivo typu IPL (India Pale Lager) s nízkým obsahem alkoholu. Podařilo se nám v něm spojit vlastnosti klasického českého ležáku s pivním stylem IPA, od kterého jsme se inspirovali hořkostí a vůní po surovém chmelu. Jak už ostatně mimo jiné vyplývá z názvu piva, je to na půl ležák a na půl IPA...

Co si pod tím máme představit?
Lukáš: Jednoduše skvělé, lehké a chuťově bohaté pivo ideální na léto. Ze zkušenosti víme, že spojení pitelnosti ležáku a aroma výrazných chmelů funguje výborně, a to se nám teď jenom potvrdilo. Na Pool cílí na každého milovníka piva, který rád ochutnává nové pivní styly a který se rád nechá překvapit neobvyklou chutí a vůní. Pivo má navíc jen 4 % alkoholu, je tedy ideální do teplých letních dnů.


Sládek Lukáš Tomsa ze Dvou kohoutů při kontrole uvařeného piva Na Pool v ležáckých sklepích Budějovického Budvaru.

Kde všude mohou lidé limitku ochutnat?
Petr: Limitka bude k dostání během léta až do vyprodání zásob, a to jak na čepu ve vybraných hospodách a restauracích, tak i v obchodních řetězcích. Krom sudů jsme Na Pool stočili také do plechovek, jejichž design se opravdu povedl.

Lukáš: Na čepu pivo najdete po celé léto samozřejmě u Dvou kohoutů a také ve většině budvarských hospod po celé České republice. A jak říkal Petr, k sehnání je i v plechovkách ve většině velkých obchodních řetězcích.

Jak vůbec vznikla myšlenka na tuto spolupráci?
Petr: Spolupráce s minipivovary nás v Budvaru baví a už pár let ji rozvíjíme. Jako národní pivovar se snažíme o rozvoj českého pivovarnictví a k němu minipivovary bezesporu patří. Mohou si dovolit více experimentovat, vytvářet nové receptury, zkoušet jiná piva. A my se od nich chceme učit, být neustále v obraze. Díky spolupracím poznáváme nejen rozdílné přístupy k vaření piva, učíme se novým věcem, rozvíjíme se, ale také si s minipivovary navzájem pomáháme. A zrovna tahle „výpomoc“ se doopravdy povedla.

Kdo s nápadem na společné pivo přišel jako první?
Lukáš: Samotný nápad přišel z Budvaru. S Petrem se známe již delší dobu a víme o sobě, že děláme dobrá piva. A tak se naše spolupráce přímo nabízela. Když mě Petr oslovil, byl jsem nadšený, protože Budvar mám rád, i lidi, kteří v něm pracují.  Společně jsme si řekli, co máme rádi a co chceme pít a na tom jsme pivo postavili. Projít si proces vaření ve velkém pivovaru, jako je Budvar, pro mě byla cenná zkušenost.


Lukáš Tomsa a Petr Košin při společném vaření limitky Na Pool ve varně Budějovického Budvaru.

Jak taková spolupráce dvou pivovarů, které jsou navzájem dost odlišné, vlastně probíhá?
Petr: Nejsme konkurence, jsme kamarádi, kteří mají společný zájem – radost z dobrého a poctivého piva. Byť se naše pivovary liší velikostí, přístup k vaření piva máme dost podobný. Nejprve s dostatečným předstihem vymyslíme recept a pivo pak společně vaříme u nás v Budvaru, kde jsme na to kapacitně vybaveni. Na velikosti nádob, ve kterých se vaří, ale tolik nezáleží. Je to především o lidech, kteří se do piva promítají. Když to děláte s láskou a poctivě, tak teprve pak může vzniknout skvělé pivo. A Na Pool skvělé rozhodně je.

Lukáš: Velké pivovary mě technologicky fascinují. V Kohoutech spojujeme pivovar s výčepem a máme kontrolu nad celým procesem až k hostovi do sklenice. Všechno děláme ručně. V tak velkém pivovaru jako je Budvar, musí být výroba samozřejmě zautomatizovaná. Ale jak říká Petr, je to především o lidech, kteří pro pivo pracují. Když do vaření vkládáte něco ze sebe, výsledek vždycky stojí za to.

Limitovaná edice piva Na Pool

Pivní styl: IPL (India Pale Lager) | Alkohol: 4 %, Hořkost (IBU): 38 | Chmel: Žatecký poloraný červeňák, Most | Slad: český světlý slad, surový ječmen | Sládci: Petr Košin (Budějovický Budvar), Lukáš Tomsa (Dva kohouti)

Více info o dostupnosti limitky najdete zde.

Ohodnoť článek

Štítky národní pivovar, Budějovický Budvar, Dva kohouti, spolupráce, Na Pool, Petr Košin, Lukáš Tomsa, sládci, vaření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva pivovary, jedno pivo. Budějovický Budvar představil letní limitku Na Pool uvařenou s minipivovarem Dva kohouti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.