Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Letité sídlo ředitelství plzeňské zoo u letního amfiteátru čeká oprava za 30 milionů korun

Opravu budovy ředitelství Zoologické a botanické zahrady města Plzně vedle lochotínského amfiteátru plánuje plzeňský magistrát. Desítky let starý objekt nevyhovuje současným požadavkům. Po zateplení se sníží tepelné ztráty a zaměstnanci dostanou lepší zázemí i místo pro odbornou činnost. Náklady jsou odhadované mezi 20 a 30 miliony korun.

„My vlastně máme celé vedení zoo a všechny technické věci v objektu, který byl v roce 1958 postaven jen na letní provoz. To je letní amfiteátr Lochotín. Dům je nezateplený, má tenké zdi, nemá energetický štítek, hodně protopíme," uvedl ředitel zoo Jiří Trávníček.

Zpracovaný projekt podle něj počítá se zateplením půlkruhovitého objektu s dvěma řadami oken, jehož zadní strana je projekční plochou v čelní straně amfiteátru. „Uděláme při tom celou novou lisovnu herbářů pro botanickou zahradu, herbářovnu, která chybí. To jsou vlastně dokumentace botanické zahrady a dokumenty pro budoucí generace. Uděláme zoologicko-botanickou knihovnu a pro zoology a botaniky, kteří nemají kde sedět, uděláme celé jedno patro," řekl Trávníček. V budově bude také místnost pro případné ubytování hostů zahrady.

Zoologická a botanická zahrada je příspěvkovou organizací města. Podle loňské výroční zprávy v ní pracovalo 137 zaměstnanců. Dotace od města byla necelých sto milionů korun. Zahradu navštívilo loni 496 685 návštěvníků.

Lochotínský amfiteátr s přilehlou budovou se začal stavět svépomocí v roce 1951, dokončen a zprovozněn byl v roce 1961. V roce 1963 se do jeho těsného sousedství přestěhovala z původní lokality v Doudlevcích zoologická zahrada, která se později sloučila se sousední botanickou zahradou. Od roku 1997 zoo amfiteátr spravuje a pronajímá na kulturní akce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky zoo Plzeň, ředitelství zoo, oprava budova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letité sídlo ředitelství plzeňské zoo u letního amfiteátru čeká oprava za 30 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.