Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Češi chtějí stále častěji platit kartou, v mnoha podnicích jim to však není umožněno

Češi chtějí stále častěji platit bezhotovostně, mnoho z nich stále používá fyzickou platební kartu, rostoucím trendem je placení mobilním telefonem, chytrými hodinkami nebo náramky. Bezhotovostní platby by byly mnohem častější, mnoho podniků však tuto možnost nenabízí.

Čerstvá data z průzkumu společnosti Mastercard ukázala, že počet obchodníků, kteří přijímají bezhotovostní platby, dlouhodobě roste. Přesto nalezneme místa, kde zákazníci kartou nezaplatí. Dotazovaní nejčastěji odpovídali, že možnost platit kartou jim nejvíce chybí u lékařů a zubařů, na trzích, v kadeřnictvích nebo kosmetických salonech. Jako další místa zmiňovali restaurace, kavárny nebo státní a obecní úřady.

„Výsledky našeho průzkumu potvrzuji i každodenní zkušenosti řady obchodníků, kterým přijímání plateb kartou zajišťuje spokojenější zákazníky a v konečném důsledku i vyšší tržby. Z nejnovějších dat vyplývá, že 64 procent lidí odradí od nákupu, když obchodník možnost platby kartou nenabízí. A skoro čtvrtina zákazníků deklaruje, že u obchodníku, kteří nepřijímají platební karty, utratí méně peněz,“ říká Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Placení mobilním telefonem, chytrými hodinkami nebo náramky se za posledních pár let stalo trendem. Přestože velká část lidí u sebe fyzickou platební kartu nenosí, pro většinu zůstává nedílnou součástí peněženky. Berou ji hlavně jako zálohu pro případy, že se jim smartphone vybije, budou vybírat z bankomatu, který neumožňuje bezkontaktní výběr nebo na cesty do zahraničí. Hotovost slouží jako rezerva pro případ, že daný podnik platbu kartou nepřijímá vůbec.

„Platba v obchodě nebo v restauraci je něco, co zákazník nechce příliš řešit a potřebuje, aby celý proces byl hlavně rychlý, pohodlný a zároveň maximálně bezpečný. Právě platba kartou nebo nositelnou elektronikou to všechno splňuje. Obchodníci to vědí, což potvrzují i data z celého bankovního trhu, podle kterých meziročně nadále rostou jak počty a objemy bezhotovostních plateb, tak počet provozovaných terminálů,“ uzavírá Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Více než jeden nákup měsíčně kartou zaplatí 95 procent zákazníků. Průzkum prozradil, že dlouhodobě nejvyužívanějším typem platebních karet jsou debetní karty, hned za nimi jsou karty kreditní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky platba, Mastercard, platební karta, Česko, Slovensko, průzkum, restaurace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi chtějí stále častěji platit kartou, v mnoha podnicích jim to však není umožněno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.