Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

První posmrtná socha bývalého předsedy československé vlády Antonína Švehly měla pohnutý osud

Nesmírně zajímavou i pohnutou historii má unikátní socha prvorepublikového československého státníka a trojnásobného ministerského předsedy Antonína Švehly, která byla v Klatovech slavnostně odhalena 15. dubna 1934. Švehla zemřel 12. prosince 1933. V Klatovech se velmi rychle podařilo vytvořit a odhalit úplně první sochu tohoto státníka krátce po jeho smrti v celém Československu. Na svém místě ale dlouho stát nevydržela.

U příležitosti 90 let od odhalení první posmrtné Švehlovy sochy v Československu se uskuteční v Klatovech před dragounskými kasárnami 15. dubna 2024 ve 14.00 hodin pietní akt, který tuto významnou událost připomene. V rámci vzpomínky bude také odhalena vzpomínková lavička válečných veteránů, která bude vedle sochy trvale umístěna.

Jak se tehdy občanům Klatov podařilo v tak rekordně krátké době realizovat důstojnou sochu oblíbeného politika Antonína Švehly? Cesta k jejímu odhalení byla lemována na jedné straně horečnou aktivitou klatovských, aby se vše stihlo k výročí Švehlova narození, na druhé straně téměř zoufalstvím sochaře Jakuba Obrovského z šibeničního termínu dokončení.

Den po smrti Švehly se 13. prosince 1933 sešla klatovská městská rada. Starosta Adolf Nevláčil pronesl smuteční projev, členové rady ho vyslechli ve stoje. Již 16. prosince potvrdil prezident T. G. Masaryk svým podpisem čestný název klatovské vojenské jednotky – 4. jezdecký pluk Antonína Švehly. „Ihned po Vánocích požádal právě 4. jezdecký pluk, aby mohl v kasárnách postavit Švehlovo poprsí. Rada mu k tomu dala svolení. Události se pak rozeběhly rychlým tempem dále. 10. ledna rada projednala a následně schválila návrh velitele jednotky, plukovníka Josefa Dostála, aby městská kasárna a ulice k nim vedoucí byly pojmenovány Antonína Švehly,“ vzpomíná historik Lukáš Kopecký. Ulice před kasárny nesla název Švehlova pouze do časů protektorátních, kdy dostala název Vrbova, který přetrval do dob dnešních.

Pojďme se ale přesunout do dnů 14. a 15. dubna 1934. „V pátek po slavnostních projevech plukovníka Dostála a předsedy Senátu Františka Soukupa zazněla Smetanova Má vlast v podání České filharmonie. V sobotu (na den Švehlova narození – 15. 4. by mu bylo 61 let) zazněly na prostranství před kasárnami další slavnostní proslovy. Následně v 10:20 došlo k slavnostnímu odhalení pomníku, po kterém zazněla státní hymna. Následovalo defilé 4. jezdeckého pluku před pomníkem a vše bylo zakončeno promenádním koncertem hudby pěšího pluku 18 na klatovském náměstí. Celé slavnostní dopoledne bylo vysíláno rozhlasem,“ popsal událost historik Kopecký.

Socha putovala na dlouhá destiletí do sklepa

Na svém místě stála Švehlova socha až do léta roku 1940, kdy byla spolu s mnoha dalšími klatovskými připomínkami 1. republiky uložena do zdejšího muzea. V červnu 1943 měla být socha na příkaz okresního úřadu odvezena na sběr kovů. To se ale nestalo a tak se v depozitáři muzea dočkala nejen konce války, ale přežila tam i 40 let komunistické totality. V roce 1992 došlo k jejímu znovuosazení před klatovskými kasárnami. Iniciativa vzešla od Svazu klatovských dragounů. Odhalena byla přesně 30. května 1992. Socha byla též prohlášena za kulturní památku.

Smutný byl osud Josefa Dostála, který byl iniciátorem celé akce. Bývalý legionář se stal jednou z nejvýraznějších klatovských osobností 1. republiky. V roce 1937 byl povýšen do hodnosti generála a jmenován přednostou jezdeckého oddělení ministerstva národní obrany. Za protektorátu se stal vůdčí osobností klatovského odboje. 29. dubna 1943 byl zatčen a 27. září 1944 odsouzen drážďanským lidovým soudem k trestu smrti za velezradu. 13. dubna 1945 byl poblíž Lipska nejspíše zastřelen.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš, soukromý archiv autora

Štítky socha, Antonín Švehla, odhalení sochy, ministerský předseda, Československo, klatovská socha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První posmrtná socha bývalého předsedy československé vlády Antonína Švehly měla pohnutý osud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.