Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rokycany dostaly zpět na účty 61 milionů korun zadržovaných od předloňska ve zkrachovalé Sberbank

Jedenašedesát milionů korun přiteklo na účet města Rokycany. Jedná se o většinu peněz zadržovaných od předloňska ve zkrachovalé Sberbank CZ. Je to 95 procent z uplatněné částky. Město Rokycany mělo u Sberbank dva účty a původní vklad činil 59 milionů korun. Sberbank přišla i licenci kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

„Na účet města přišla částka 61 251 996,64 korun. Polovina financí pocházela z Fondu životního prostředí, zbytek byl z běžných prostředků. Z vrácených peněz do fondu se bude letos financovat například II. etapa revitalizace Husových sadů a Kalvárie,“ informovala mluvčí rokycanské radnice Adriana Jarošová. Jedná se o nejvýznamnější a nejrozsáhlejší plochy veřejné zeleně s vycházkovými trasami, altány a vyhlídkami.

Město počítalo, že letos dá na obnovu sadů sedm milionů korun „Má rozlohu 23 hektarů a je jako významné paleontologické naleziště přírodní památkou. Vytvoříme tam zídky, naučné stezky a nové multifunkční hřiště,“ uvedla mluvčí Jarošová.

Revitalizace nejvýznamnějšího rokycanského parku pokračuje, letos vznikne nové hřiště nad Kalvárií

Nejrozsáhlejší a nejvýznamnější plochy veřejné zeleně v Rokycanech prochází od loňského roku proměnou. Park z konce 19. století je významnou přírodní památkou, která v letošním roce dostane nové vstupní zídky, naučné stezky nebo multifunkční...

Založení obou účtů a převod finančních prostředků na účty Sberbank schválilo zastupitelstvo města v letech 2016 a 2019 kvůli výhodnějšímu úročení. Letos Rokycany podle schváleného rozpočtu hospodaří s částkou 681 milionů korun a schodkem 216 milionů. Ztrátu pokryjí úspory. Na investice chce letos město vynaložit rekordních 261 milionů korun, zhruba 38 procent rozpočtu.

Komerční banka vyplácí pohledávky věřitelů Sberbank CZ od 18. března. Věřitelů je přes 15 000, dostat by měli zhruba 57 miliard korun. Výplata potrvá do 15. dubna. Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem srpna 2022 poté, co Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Ohodnoť článek

Foto Město Rokycany

Štítky miliony na účtu, zkrachovalá Sberbank, město Rokycany, vrácené peníze, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokycany dostaly zpět na účty 61 milionů korun zadržovaných od předloňska ve zkrachovalé Sberbank  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.