Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Revitalizace nejvýznamnějšího rokycanského parku pokračuje, letos vznikne nové hřiště nad Kalvárií

Nejrozsáhlejší a nejvýznamnější plochy veřejné zeleně v Rokycanech prochází od loňského roku proměnou. Park z konce 19. století je významnou přírodní památkou, která v letošním roce dostane nové vstupní zídky, naučné stezky nebo multifunkční hřiště nad Kalvárii včetně dětských herních prvků.

Na letošní etapu vyčlenila radnice sedm milionů korun, a to konkrétně na vytvoření vstupních zídek, naučných stezek a vybudování nového multifunkčního hřiště nad Kalvárií včetně dětských herních prvků. „Oproti původnímu plánu, který počítal s umístěním ohniště nad Kalvárií, je změnou pouze neumístění ohniště z bezpečnostních důvodů. Město požádá o dotaci na naučné stezky Ministerstvo pro místní rozvoj,“ informovala mluvčí Rokycan Adriana Jarošová.

Zásadním bodem celé revitalizace byla obnova Velké lávky přes rokli u hřbitova. Její celková délka je 22,5 metru, šířka je 1,5 metru a slouží pouze pro pěší. Konstrukce lávky doplňuje ocelovo-dřevěná mostovka s ocelovým vzpěradlem. Na vyhlídce je nenápadné zábradlí z nerezových profilů.

„Dále byly v první etapě obnoveny malá lávka nad koupalištěm u ulice Nad Strání a lávka pod vyhlídkou nad fotbalovým stadionem. Nové cesty mají povrch z mechanicky zpevněného kameniva. Vybrané úseky u vstupů do parku a cesta na Kalvárii jsou dlážděny lomovým kamenem. Nechybí ani drobná architektura, nové lavičky z masivního dřeva a odpadkové koše. V rámci projektu bylo také přemístěno první zastavení křížové cesty na Kalvárii,“ vyjmenovává Jarošová.

„Husovy sady a Kalvárie jsou ojedinělým územím s vysokým rekreačním, urbanistickým i ekologickým potenciálem. Svahy Husových sadů s porosty se skalnatými výstupy vytváří kulisu celé severní části města. Již od roku 1895 bylo území vybaveným parkem s množstvím vycházkových tras, altány a vyhlídkami. Z původních úprav se dodnes zachovala cestní síť a stopy původních objektů,“ připomněl historii území starosta Rokycan Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adriana Jarošová

Štítky Husovy sady, Kalvárie, zeleň ve městě, Rokycany, revitalizace, lávka přes rokli

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revitalizace nejvýznamnějšího rokycanského parku pokračuje, letos vznikne nové hřiště nad Kalvárií  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.