Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vietnamská komunita darovala Plzeňanům 1700 roušek a 300 tisíc korun

Stranou boje s pandemií koronavirovou nezůstává ani vietnamská komunita. Finanční dar ve výši 300 tisíc korun a 1700 látkových roušek předali ve středu zástupci Svazu Vietnamců v ČR městu Plzni. Dar od sdružení přijali primátor Martin Baxa a radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký, předání zprostředkoval technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Roušky město předá potřebným do městských i neziskových organizací, peníze využije na krytí výdajů spojených s bojem proti Covid-19. Vlnu solidarity Vietnamci v Plzni vyjadřují i tím, že ve 28 provozovnách nabízejí kávu a pití pro členy integrovaného záchranného systému zdarma. Jedna z místních vietnamských restaurací také poskytne plzeňské nemocnici sto porcí obědů denně po dobu jednoho týdne.

„Opravdu si vašeho daru velmi vážíme. Dokazuje to, jaká soudržnost v Plzni panuje. Každá taková pomoc, solidarita a podpora je pro nás velmi důležitá a pomáhá překonat obrovský tlak, kterému čelí nejen občané, ale i města a obce,“ řekl primátor Martin Baxa (ODS). Město Plzeň už samo vlastními silami zajistilo několik desítek tisíc roušek, když například zakoupilo sedm kilometrů látky na jejich výrobu a vytvořilo systém rozvozu látky i přijímání roušek od dobrovolníků, kteří je šijí.

FOTOGALERIE: Vietnamci předali dar pro město Plzeň

Středa, 25. března 2020, 13:46

FOTOGALERIE: Vietnamci předali dar pro město Plzeň
FOTOGALERIE: Vietnamci předali dar pro město Plzeň

„Vietnamská komunita je nedílnou součástí české společnosti. Žijeme tu, považujeme Českou republiku za náš domov, musíme se zapojit, zahájili jsme kampaň v boji proti Covid-19,“ uvedli zástupci komunity. Předání na radnici se zúčastnil Nguyen Sinh, místopředseda Svazu Vietnamců v ČR, jenž je současně předsedou Svazu Vietnamců v Plzeňském kraji a společně s dalšími krajany.

„Události v České republice vyvolaly obrovskou vlnu solidarity uvnitř naší vietnamské komunity. Začali jsme šít rychle roušky, rozdávali jsme je ve svém okolí, v bydlišti, aby se všichni lidé mohli chránit. Vietnamské šičky, když měly čas navíc, tak šily roušky jako dar pro město Plzeň. Děkujeme za přijetí, doufáme, že všechna opatření a nařízení rychle přejdou a věříme, že to společně zvládneme a budeme se moci vrátit do normálního života,“ dodali zástupci vietnamské komunity.

Podle radního pro oblast bezpečnosti Martina Zrzaveckého (ČSSD), jenž má za město Plzeň na starost celý systém zajištění a distribuce roušek a dalších ochranných pomůcek, půjdou roušky okamžitě mezi potřebné, tedy mezi organizace a partnery města. „Předáme je do sociálních zařízení, jako jsou například městská charita, Dětské centrum a podobně,“ uvedl Martin Zrzavecký.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMP

Štítky primátor, Plzeň, Vietnamci, dar, peníze, roušky, komunita, rouška, Česko, Martin Baxa, Martin Zrzavecký, Pavel Šindelář, ODS, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vietnamská komunita darovala Plzeňanům 1700 roušek a 300 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.