Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Veterináři na Plzeňsku loni provedli více neplánovaných kontrol pohody zvířat. Převažují podněty od občanů

Více neplánovaných kontrol pohody zvířat absolvovala loni Krajská veterinární správa pro Plzeňský kraj (KVS). Přibývají podněty občanů, které už převažují. Vzrostl také počet kontrol hygieny potravin živočišného původu. Veterináři provedli 2590 kontrol potravin živočišného původu, z toho 785 plánovaných. Celkem KVS uložila sankce za 1,9 milionu korun, meziročně téměř o pětinu více. 

„Veterináři se při kontrolách zaměřují na problematické subjekty. Podnikatelé, kteří dodržují veterinární legislativu, jsou kontrolováni méně," uvedl ředitel správy Václav Poláček. Nejčastějšími byly přestupky ve výrobní a hygienické praxi, označení, manipulaci s produkty, dokumentaci, v čištění a sanitaci. Závady byly nejvíc v maloobchodě, hlavně v restauracích, řekl.

Při monitoringu cizorodých látek odebrali kontroloři 617 vzorků a zjistili jen dva nevyhovující případy. „Šlo o překročení limitu polycyklických aromatických uhlovodíků v masných výrobcích - zplodiny udícího kouře s karcinogenními účinky," uvedl ředitel. Byly zjištěné u drobného výrobce, který měl starý typ udírny s přímým spalováním. Po kontrole změnil technologii a další vzorky už vyhovovaly. „Ve druhém případě byl překročen limit nikarbazinu v játrech brojlerů, příčinou byla kontaminace krmné směsi," řekl.

Oddělení welfare, tedy péče o pohodu zvířat, provedlo loni v Plzeňském kraji 410 kontrol, z toho 168 u hospodářských zvířat - na podnět občanů 80. Dalších 222 kontrol bylo zejména u zájmových zvířat, hlavně na oznámení lidí. „Přibývá jich hodně, jsou dny, kdy jich přijde pět šest za den," řekl ředitel.

Lidé si stěžují hlavně na malochovy domácích zvířat a chovy psů, kteří podle nich žijí ve špatných podmínkách, jsou podvyživení a oznamovatelé se domnívají, že nejsou očkovaní. Stěžují si i na počty psů - domnívají se, že jde o množírny. U koňů se jim zdá, že mají malý výběh i přístřešek. V létě třeba oznamují, že krávy na pastvinách jsou moc na slunci, míní, že nemají dost vody a upozorňují na porody telat.

U hospodářských zvířat podala KVS 22 podnětů obcím pro porušení zákona proti týrání, 42 případů předala k uložení sankce. U zájmových zvířat to bylo 17 podnětů obcím a 42 případů se řešilo sankcemi.

„Přibývá podnětů ke kontrolám od občanů. V mnoha případech jsou ale neopodstatněné, což ve spojení podstavem v oddělení welfare stěžuje řádný výkon veterinárního dozoru," řekl ředitel. KVS mělo loni jen tři inspektory na sedm okresů, od letoška čtyři. Osoby kontrolované na stížnosti navíc inspektory často atakují a sprostě jim nadávají. „Nemají to vůbec lehké, aby to v této těžké době ustáli," uvedl Poláček.

Podle něj se blíží k závěru kauza nepovoleného chovu dvou pum v městské zástavbě v Rokycanech, kde už KVS vyhrála soud. S českou a německou policií dále dlouhodobě řeší velkochov společenských plemen psů, který provozují němečtí podnikatelé v Nemanicích na Domažlicku. Zvířata prodávají do Německa. „Řeší se to, jezdíme tam pravidelně," dodal ředitel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zvířata nejíme, SVS Plzeňského kraje

Štítky kontroly veterinářů, veterináři, kontrola pohody zvířat, týrání zvířat, podněty od občanů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři na Plzeňsku loni provedli více neplánovaných kontrol pohody zvířat. Převažují podněty od občanů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.